41

Р уският президент Владимир Путин е подписал нов закон, който цели да постави началото на изграждането на "суверен Интернет" на страната, съобщава в. Financial Times. Тази мрежа ще може да се отделя от глобалния Интернет в случай на необходимост.

Facebook променя философията и дизайна си

Зукърбърг поиска глобална регулация на Интернет

Според Кремъл смисълът на закона е да даде незавиимост на Русия, в случай че външни сили се опитат да изключат страната от Интернет. Ако това се случи, Русия ще може да разчита на собствения си вътрешен интернет.

Според критиците на закона, той може да се използва за допълнително ограничаване на свободата на словото и ограничаване на достъпа до приложения и услуги. Една от причините за това опасение е, че всички интернет доставчици ще трябва да прекарат трафика си през сървъри на Роскомнадзор. Законът влиза в сила от 1-ви ноември т.г., като през следващите месеци предстоят тестове на системите.

Данните или парите - дилемата на дигиталния свят

Според ръководителя на Роскомнадзор Александър Жаров, мярката е "много сериозно оръжие, но се надявам, че както ядрените оръжия, които се притежават от няколко държави, това също няма да се използва". За сега липсва яснота при какви услогия и как руският интернет ще може да се отделя от световния.

ЦРУ си направи официален профил в Instagram

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@