0

Е кип от агенти на ФБР и Европол са разкрили и свалили два от най-големите онлайн магазина за наркотици и нелегални стоки, съобщава онлайн изданието The Verge. Европол съобщава в сайта си, че става дума за онлайн магазините AlphaBay и Hansa Market, които работеха в т.нар. "тъмен интернет", който е достъпен чрез специални браузъри като Tor.

Автор на онлайн магазин за наркотици с доживотен затвор

Пет невероятни истории от дълбокия и таен интернет

Европол допълва, че от 2014 г. насам в AlphaBay са извършени транзакции за около 1 млрд. долара. Най-често са търсени и продавани наркотици и фалшиви документи за самоличност. В момента на свалянето на онлайн магазина, той е имал над 200 000 потребители и 40 000 търговци. Сайтът е разполагал и с близо 4 млн. долара под формата на криптовалутата Bitcoin.

Институциите определят разследването като най-важното за цялата година. Европол и ФБР не дават подробности как са открили кои са администраторите на въпросните магазини и сървърите, които са били в Канада и Холандия. AlphaBay всъщност не работи от 4-ти юли, но не показваше официално съобщение, че е свален, както правят властите по традиция. Това породи спекулации, че администраторите всъщност са закрили сайта сами и са взели парите.

„АБВ Съвети“ отговаря на въпроса: „Какво е фишинг”

Детективи разкриват измами чрез социалните мрежи

Почти по същото време в Тайланд е бил арестуван и канадецът Александър Цазес по искане на САЩ. Седмица по-късно той е бил намерен мъртъв в килията си. Причините за смъртта му остават неясни, но ФБР и Европол потвърждават, че е бил арестуван с обвинението, че е създател и администратор на AlphaBay. Като негова собственост са описани над 7 млн. долара в различни криптовалути, както и няколко банкови сметки с неизвестни суми в тях. Той е бил собственик и на няколко скъпи автомобила и имоти на различни места по света.

Правосъдието на САЩ закри "иБей на наркотиците"

Още на 20-ти юни агенциите са взели контрола и над Hansa Market. Те обаче са оставили магазина да работи известно време. След изчезването на AlphaBay, потребителите на Hansa се увеличили 8 пъти, като агентите са използвали това, за да съберат много информация за потребителската база на този тип онлайн магазини. Европол казва, че вече има адресите на 10 000 потребители на Hansa в Европа. Сървърите на Hansa Market са открити в Холандия, Германия и Литва.

В операцията са участвали 37 държави. Идентифицирани са над 38 000 конкретни транзакции. Операцията е определена като "изключително успешна" и "ярка илюстрация на общата сила на световните полицейски служби и способността им да разбият мащабни криминални дейности".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@