5

С ъздателят на сайта Silk Road Рос Улбрихт загуби и обжалването на делото си и беше осъден на доживотен затвор, съобщава Engadget.. Silk Road беше най-големият онлайн магазин за всякакви нелегални стоки, включително наркотици и оръжия, като се подвизаваше в т.нар. "тъмен интернет" - част от глобалната мрежа, която не е достъпна чрез обикновените браузъри.

Сайтът беше свален преди повече от 3 години след акция на ФБР. Разследването беше открило и кой стои зад онлайн магазина - Рос Улбрихт с псевдонима Dread Pirate Roberts. ФБР идентифицира и част от екипа на Silk Road, които постигнаха споразумения с обвинението за по-малки присъди.

Правосъдието на САЩ закри "иБей на наркотиците"

FT: Хакерите разполагат с втори откраднат от САЩ вирус

Самият Улбрихт реши да се бори докрай заради проблеми в самото разследване. Един от агентите се опитал да открадне 20 000 биткойна конфискувани като част от разследването. Тогава 20 000 виртуални монети Bitcoin струваха около 350 000 долара, но след големия ръст на криптовалутата цената им днес е 46 млн. долара. Агентът обаче беше заловен. Друг агент пък се опитвал да продава информация на Улбрихт за самото дело.

Пет невероятни истории от дълбокия и таен интернет

Тези проблеми бяха един от аргументите на Улбрихт в неговото обжалване. Той изтъква още, че IP адресите, които са събрани по време на разследването, са взети без съответната съдебна заповед. Съдът обаче не ги смята за достатъчни и потвърждава присъдата по седем обвинения, включително дистрибуция на наркотици по интернет, пране на пари и др. Според адвокатите на Улбрихт присъдата е несъразмерно тежка и клиентът им се използва като средство за изпращане на послание към останалите. Съдът обаче определя Улбрихт като наркобарон, който като други подобни е бил готов да плаща големи суми за убийството на хора, които заплашват структурите му.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@