15

П оредна мащабна кибератака се разпространява из компютри по целия свят в момента. Тя използва вируса Petya и започна да се разпространява първо в Украйна, съобщи компанията за киберсигурност Eset.

Откриха нов вирус, който може да е по-опасен от WannaCry

Стъпка по стъпка: Как WannaCry заразява

В социалните мрежи също има все повече сигнали от хора, които са станали жертва на Petya. Вирусът е от вида ransomware като WannaCry, който атакува стотици хиляди компютри през май т.г. Той криптира данните на компютъра и иска 300 долара откуп под формата на виртуалната валута Bitcoin. Според първите информации, Petya има допълнителни защити и за разлика от WannaCry не може да бъде заобиколен чрез т.нар. Live операционна система или по друг начин. Той криптира и файловата таблица на твърдия диск, която информира системата къде са файловете и каква е структурата на диска.

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Специалист случайно спрял мащабната хакерска атака

Подобно на WannaCry, Petya не е нов вирус. За него се знае още от миналата година и повечето антивирусни програми би трябвало да го разпознаят. Въпреки това има много заразени компютри, защото кодът има модификации. Все още не е ясно коя уязвимост и какви операционни системи са засегнати. Според спекулации в Twitter, Petya използва същите уязвимости като WannaCry, но вероятно разчита на друг "червей", който да го внедри в системата.

Заместник-премиерът на Украйна Павло Розенко публикува в Twitter, че много от правителствените компютри в Киев са блокирали. Компанията "Укренерго" също е жертва на вируса, но само някои системи, докато централите са в безопасност. Централната банка на Украйна също обяви, че вирус е атакувал няколко банки и корпорации, съобщава Forbes.

Сред жертвите на вируса в Украйна са летища, метрото и други компании. Руски компании като Роснефт обявиха също, че са жертва на хакерска атака.

След първоначалната вълна, Petya сега се разпространява в компютърните мрежи на много малки и средни компании по света. Компанията Maersk Line обяви, че компютрите ѝ в Ирландия и Великобритания са блокирани. Сигнали има и от Индия. Тъй като той все още се разпространява, точният мащаб и щети от вируса тепърва ще се уточняват.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@