17

И зстреляната от Cape Canaveral през август 2011 г. космическа сонда Juno е един от най-амбициозните и успешни проекти на NASA за последното десетилетие.

За нея космическата агенция отделя над един милиард долара, като сред основните цели на Juno са изследвания на химичния състав на планетата Юпитер, гравитационното и магнитното ѝ поле.

След успешното ѝ изстрелване, следват дълги 5 години път, докато през юли 2016 г. сондата успешно достигна до Юпитер. Тогава бе извършена и изключително сложна маневра, при която чрез включване на двигателите скоростта на Juno бе намалена, за да може апаратът да застане в орбита около планетата.

Юпитер, сниман от сондата Juno.
Юпитер, сниман от сондата Juno. Източник: © NASA

По план Juno трябва да направи 37 пълни обиколки около Юпитер, като те отнемат между 14 и 53 дни – до момента са осъществени 9 такива. По време на всяка обиколка сондата събира хиляди данни за планетата, изпращайки ги към Земята.

Наскоро NASA публикуваха множество изключителни фотографии на Юпитер, базирани на данните, изпратени от Juno.

Кадрите са обработени от учените Джералд Айхщед и Шон Доран – това е нужно, тъй като сондата прави снимки с червен, зелен, син и инфрачервен филтър, като накрая всички тези кадри е нужно да бъдат комбинирани в един.

Юпитер, сниман от сондата Juno.
Юпитер, сниман от сондата Juno. Източник: © NASA

Снимките показват невероятни форми, цветове, струпвания на облаци и гигантска буря, бушуваща в южното полукълбо на Юпитер

Развитието на мисията на NASA можете да следите тук.

Във видеото горе научете любопитни факти за Юпитер.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@