3

У чени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са открили още 12 луни около най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер. С това броят на естествените спътници около Юпитер става 79, съобщава EurekAlert.

Астероидите в Слънчевата система имат един произход

Учени заснеха новородена планета за пръв път

Очаквано, това е най-големият брой луни около която и да е планета в Слънчевата система. Те са били открити по време на търсенето на "Планета Х" - митичната гигантска планета, за която се предполага, че е в орбита след Плутон.

Къде извън Земята може да има живот

"Юпитер се оказа на пътя на зоната, в която търсихме отдалечени обекти в Слънчевата система и затова по щастлива случайност успяхме да потърсим и за нови луни около Юпитер докато търсим и нови планети в края на Слънчевата система", коментира Скот Шепард, ръководител на проучването.

Учените са прекарали около година в допълнителни анализи на Юпитер, за да потвърдят откритите луни. Двете от новите луни са в три групи, което кара учените да смятат, че те са остатъци от други по-големи луни, които са се разпаднали при сблъсъци. Всички те обикалят в обратна посока на въртенето на Юпитер, т.е. са ретроградни. Други две, също са продукт на разпаднали се предшественици, обикалят в посоката на въртене на газовия гигант.

За първи път - видяха как черна дупка „изяжда“ звезда

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Последната луна е най-различна и необичайна. Тя е и доста малка - само около 1 км. в диаметър, което я прави най-малката досега луна на Юпитер. Тя обикаля планетата за около година и половина земно време и пресича орбитите на ретоградните луни и учените не изключват един ден те да се сблъскат.

Данните на учените показват още, че луните са се образували след планетите в Слънчевата система и сблъсъците са се случили на много по-късен етап. В противен случай Юпитер е щял да ги погълне, защото са много малки - между един и 3 км. в диаметър и лесно могат да се повлияят от газ и прах около тях по време на формирането на планетата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@