3

А строномите на Европейската южна обсерватория (ESO) обявиха, че са направили първата снимка на новородена планета, която дори още е в процес на оформяне. Младата планета се оформя около звездата-джудже PDS 70.

За първи път - видяха как черна дупка „изяжда“ звезда

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Учените изчисляват, че звездата е на около 10 млн. години и това я прави доста млада за космическите стандарти. Самата планета, която е кръстена PDS 70b, вероятно е на около 5-6 млн. години.

Ще погълне ли черна дупка Земята (видео)

Анализите показват, че PDS 70b е газов гигант с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е доста гореща с температура от около 1000 градуса по Целзий.

Черната точка в центъра на изображението е т.нар коронография - диск, който "скрива" звездата, за да може телескопът да наблюдава зоната около нея. Самата планета е по-светлото петно вдясно.

Първоначалните данни за PDS 70b показват, че планетата има атмосфера с облаци. Съставът на планетата е гигантска кухина в центъра.

Снимката е първата порода си, благодарение на новата технология SPHERE на ESO. Тя използва множество техники в начина на наблюдение на звездите, системите за обработка на данните и допълнителни техники, за да може да се виждат подобни слаби индикации за наличието на планети.

Бурята на Марс обхвана цялата планета

Данните от SPHERE и PDS 70b трябва да помогнат за по-доброто изучаване на процеса на формиране на планети. Макар да не личи от снимката, новата планета е на доста голямо разстояние от звездата - орбитата ѝ е приблизително тази на Уран спрямо Слънцето. Една обиколка около звездата-джудже отнема на младата планета около 118 земни години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@