11

Е кспертите от Международното бюро за мерки и теглилки предлагат промени в в международната система единици (SI). Те смятат, че трябва да се променят дефинициите на килограма, келвин, мол и ампер, съобщава сп. Nature.

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

Учените смятат, че промените няма да нарушат ежедневието на хората, тъй като са минимални. Мерките обаче са наложителни, за да може да се гарантира запазване на прецизността при измерванията по време на научни експерименти и изследвания.

Учени създадоха батерии с асфалт

Учени създадоха литиеви батерии, които не горят

Един от проблемите е свързан с измерването на килограма. То се базира на метален цилиндър, направен от сплав на платина и иридий, който се съхранява в сейф в Париж. С времето обаче цилиндърът губи атоми и приема молекули от въздуха. Някои копия например са натежали с още 50 микрограма за последния век. За ежедневието тази промяна не е от проблем, но влияе на прецизността на учените.

Истината за биологичния часовник, която донесе "Нобел" на откривателите си

В момента определянето на ампера е базирано главно на теоретичен експеримент с две безкрайни жици. Учените смятат скоро да го потвърдят чрез практически експеримент. Молът може да се промени и да се дефинира от силициева сфера. Келвинът пък трябва да се дефинира чрез константата Болцман, предлагат учените.

Предстои предложението им да се финализира и да бъде прегледано от Генералната конференция по мерки и теглилки. След това тя трябва да гласува предложенията. Ако бъдат одобрени, ще влязат в сила от май 2019 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@