5

Л итиево-йонните батерии са основен компонент от почти всяко мобилно устройство. Те са и доста опасни, защото при неправилна експлоатация или повреда, веществата в тях могат да се запалят и дори да експлодират. Учени от лабораторията за проучвания и разработки на американската армия обаче са разработили нов тип литиево-йонни батерии, които не страдат от подобен проблем, съобщава БиБиСи.

Нова алкална батерия има амбицията да измести литиево-йонната

Samsung откри две причини защо Note 7 се самозапалваше

Новата батерия заменя електролита с базиран на солена вода разтвор. "Досега, ако искахте много енергия, трябваше да изберете литиево-йонна батерия, която не е водна, но компрометираше сигурността. Ако предпочитахте сигурността, трябваше да се спрете на водна батерия, която обаче дава малко мощност. Сега показвам, че може да имате достъп едновременно до много енергия и безопасност", коментира Канг Ксу, съавтор на разработката.

Телефон гръмна в ръцете на известен изпълнител

Тя е продължение на експеримент от 2015 г., когато същият екип е разработил 3-волтова батерия с воден електролит. Заради "предизвикателство с катода" обаче батерията не можеше да постигне повече мощност. Учените са решили проблема със стабилен защитен слой, който се образува от полимер, който се разпада при първото зареждане на батерията. Той защитава анода от химични реакции.

Старите технологии, които все още масово се използват

Благодарение на този метод учените са успели да увличат волтажа на батерията до 4V, което я прави подходяща за електроника. Защитният слой предпазва батерията от самозапалване дори когато тя е пробита неколкократно с пирон например. Освен това позволява да се увеличи капацитетът на батерията и тя да съхранява повече енергия в същия корпус. Учените коментират, че има още работа по усъвършенстването на дизайна. Те смятат, че при достатъчно финансиране, батерията може да е готова за пазара до 5 години.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@