0

У чени от Финландския метеорологичен институт (ФМИ) представиха нов план за подробно изучаване на астероиди с помощта на наносателити, съобщава сп. Popular Mechanics. Астрономите искат да изпратят 50 наносонди до Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Европейската космическа агенция: Астероид ще премине стряскащо близо до Земята

Астероид незабелязано е минал близо до Земята

Сондите всъщност са "нано" само в космически мащаб. Всяка от тях ще тежи около 5 кг. и ще има комплект сензори за анализ на химичния състав, сензори за замервания, миниатюрен телескоп и камери. Мисията цели да проучи около 300 от по-големите астероиди в пояса и да даде по-добра представа за техния състав и вид.

Учени откриха "непослушен" астероид около Юпитер

Стойността на цялата мисия е около 60 млн. евро, което я прави доста евтина на фона на останалите космически проекти. Тя може да бъде завършена в рамките на две до три години, стига да бъде одобрена от някоя от космическите агенции. Решение от тях тепърва предстои, след като разглеждат проекта в детайли.

Какво ще се случи, ако астероид удари Земята

За да постигнат ниската цена, учените са използвали хитри и семпли решения. Вместо с двигатели и гориво, наносателитите ще достигнат до астероидите с помощта на "платно", което ще улавя енергията от слънчевия вятър. За целта всеки наносателит ще има отделен елемент, който ще се намира на 20 км. разстояние и ще е свързан с кабел с него. Кабелът ще е с положителен заряд и ще влиза в контакт с положителните йони на Слънцето, които ще се отблъскват и така ще движат сателита напред.

Животът на Земята може да се е зародил заради сблъсък с небесно тяло като Меркурий

Всяка наносонда ще анализира 6 или 7 астероида. След това ще се обръща към Земята и ще се старае да се приближи максимално близо, за да предаде събраните данни. Така се елиминира нуждата и от големи антени и комуникационно оборудване, което също намалява общата цена на мисията.

Според учените от ФМИ мисията ще даде много полезна информация за астероидите. Тези обекти са в голямо изобилие във Вселената и Слънчевата система и са много разнообразни. Същевременно са и много малко познати, а могат да имат важна информация за миналото на Слънчевата система. Освен това мисията може да се окаже полезна и за тест на наносателитите и този метод за тяхното пътуване в космоса, което да се приложи и за анализ на други отдалечени обекти в Слънчевата система.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@