24

С блъсъкът на Земята с астероид е реална заплаха за планетата. Астрономите постоянно откриват астероиди, чийто траектории попадат в рисковия диапазон. Проблем е и откриването на по-малки астероиди, които се виждат твърде късно и има по-малко време за реакция. Според учените обаче това не означава, че човечеството няма какво да направи. НАСА дори започва разработка на система, която да отклонява подобни опасни астероиди, съобщава онлайн изданието CNET.

Какво ще се случи, ако астероид удари Земята

Става дума за проекта Double Asteroid Redirection Test (DART). Досега той беше във фаза на концепция, но вече преминава във фаза на разработка. Чрез него ще се тества система за кинетично избутване на астероид от траекторията му. НАСА дори е избрала и първите два астероида, с които да провери системата.

Учени откриха "непослушен" астероид около Юпитер

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

Те са Didymos A и по-малкият му събрат Didymos B, който обикаля около него. Двата астероида ще преминат на близо, но безопасно разстояние от Земята през 2022 г. и 2024 г, Единият е с диаметър около 780 метра, а другият - 160 метра.

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Самото отклоняване звучи просто - в астероида трябва да се удари достатъчно голямо друго тяло. На практика обаче това е доста голямо предизвикателство. Целта на DART е да пробва ефекта от удар на сателит с приблизителните размери на хладилник в по-малкия астероид. Важни обаче са и посоката и скоростта на удара.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Астрономите предвиждат DART да се удари в астероида със скорост от около 6 километра в секунда. След това учените ще анализират орбитата на астероида около неговия по-голям събрат и дали тя се е променила. Резултатите от удара ще зависят в голяма степен и от вътрешната структура и състав на астероида. Затова експериментът като DART трябва да бъде проведен, за да могат учените да съберат достатъчно информация. Тя ще се използва като отправна точка за цялостната система, която да отклонява по-малки астероиди, които могат да причинят сериозни регионални щети, но не са били открити навреме.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@