3

А строноми откриха, че преди дни близо до Земята незабелязано е преминал астероид. Космическото тяло е минало покрай планетата ни миналата неделя, а е открито от учените едва в сряда, когато вече се е отдалечило достатъчно, съобщава онлайн изданието CNET.

Ето как НАСА ще отклонява опасни за Земята астероиди

Астероидът е кръстен 2017 001. Той е преминал на около 123 000 км. от Земята, което е около една трета разстоянието до Луната. Той е с приблизителните размери на Boeing 737 с дължина 78 метра и ширина 25 метра.

Какво ще се случи, ако астероид удари Земята

Учени откриха "непослушен" астероид около Юпитер

Това го прави около три пъти по-голям от астероида над Челябинкс, който през 2013 г. навлезе в земната атмосфера и експлодира, което счупи хиляди прозорци в околността и рани голям брой хора. Той също не беше засечен от учените.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

2017 001 далеч не е първият близо преминал астероид през тази година. Всъщност, те вече са около 10 и астрономите вече очакват още няколко, като нито един не представлява опасност.

Учените имат необходимите технологии, за да откриват и близките астероиди, но те са много малки и много на брой, тка че това е предизвикателство. В случая на 2017 001, той е много тъмен, почти неотразяващ светлина, което го прави още по-труден за засичане.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@