7

Н а 5-ти септември 1977 г. НАСА изстрелва в космоса апарата "Вояджър 1". Той има амбициозната мисия да изследва най-външните части на Слънчевата система. Днес той е и най-отдалеченият създаден от човек обект, като се намира на над 21 млрд. км. от Земята и все още работи.

На борда на "Вояджър 1" и на неговия събрат "Вояджър 2" има по една медна грамофонна плоча със златно покритие. Тя има запис на 115 снимки в аналогова форма. Освен това има гласов запис с поздравления на 55 езика.

Най-мощните магнитни бури в историята

Междугалактическият астероид озадачи астрономите

След това има и 90-минутен подбор на музика от целия свят с целта да представи възможно най-много култури. В селекцията е и българската песен "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Обложката на плочата пък има диаграма, която се опитва да обясни на евентуалните извънземни откриватели произхода на апарата и плочата, както и как да бъде чут записът от нея. Добавен е и образец от уран-238, който да се използва за датирането на плочата.

Уникално - камера хвана как изгаря метеорит над град с 1,6 млн. души

Астероидът, убил динозавите, създал катастрофална "зима"

Всичко това (без урана, разбира се) вече може да бъде притежавано и от жителите на Земята. НАСА наскоро пусна кампания за набиране на финансиране в Kickstarter за специално издание на плочата. Финансирането бързо беше получено от желаещи хора по целия свят, като компанията Ozma Records и Light in the Attic го правят реалност.

Ще има две версии - едната ще е с три грамофонни плочи, а другата - с два компактдиска. Версията с дискове ще струва 50 долара и ще има целия аудио запис от оригиналната плоча, както и копия на всички снимки, които са сканирани от техните оригинали. В комплекта има и книга с 96-страници с есе от Тимоти Ферис, който е един от продуцентите на оригиналната плоча. В книгата са и снимките. Версията с трите плочи съдържа допълнителни аксесоари за грамофон, а самите плочи са позлатени. Цената ще е 98 долара, като ще има и дигитални копия на музиката.

8 астероида са минали близо до Земята за три седмици

По този начин почитателите на космоса и музиката ще могат да имат ключова частица от космическата история на човечеството. Интересът вече е голям, като версията с плочите ще се достави на поръчалите сега чак през февруари 2018 г. Версията с дискове ще е налична до края на годината.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@