92

З емеделието се е развило много през вековете, но дори и сегашния му модерен вариант не може да изхрани човечеството. Освен това то влияе твърде много на планетата, останалите животински видове и климата. Необходима е пълна промяна на индустриалното земеделие, смятат учени, компании и организации, които се срещнаха на специална конференция в Лондон, съобщи БиБиСи.

Учени откриха кои храни засищат глада по-бързо

Дефицит на мляко. Сиренето и кашкавалът поскъпват

Конференцията Extinction and Livestock бе посетена от над 500 делегати от над 30 държави. Според организаторите от CiWF (Compassion in World Farming) за живота на Земята ще има "катастрофални последици, ако не се промени земеделието".

Един от проблемите е, че се унищожават твърде много места, които са естественото място за живот на голям брой животински видове. Прогнозата е, че светът може да загуби две трети от дивите животни до края на десетилетието заради земите, които са взети и преработени в ниви.

Роботи-пчели ще се опитат да спасят колапса на вида

Друг проблем са "супернасекомите". Това са мутации на насекоми, които са повлияни от използваните за добитъка антибиотици. Освен това самите огромни стада с добитък се отразяват сериозно на емисиите метан, които пък влияят на климата.

Кризата от затлъстяване достигна и кучетата

"Количеството на добитъка, околната среда, запазването на дивите животни и човешкото здраве са взаимосвързани. Важно е експертите от всички сфери да работят заедно, за да достигнат до практически решения, които да спрат проблема преди да е твърде късно", коментира Филип Лимбери, изпълнителен директор на CiWF. Според организацията трябва да се преосмисли земеделието и хранителната промишленост и новите мерки да се приемат от ООН.

Идеята на двудневната конференция е да се намерят допирни точки между учените и индустрията, за да могат да се изработят общи мерки за справяне с проблема. Новите мерки и технологии трябва да вредят по-малко на планетата и околната среда и да осигуряват достатъчно качествена храна за хората. Целта е нито една от засегнатите страни да не страда за сметка на благополучието на другите.

В сегашния си вид, земеделието и хранителната промишленост изискват все повече и повече ресурси и пространство. И двете неща не са безкрайни и промените са наложителни скоро, преди да е твърде късно, казват организаторите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@