0

З атлъстяването е сериозен проблем не само при хората. Група британски учени от Университета в Кеймбридж, Института Wellcome Trust-MRC, организации като Dogs Trust и др., търсят различни решения на проблема, който застрашава здравето на домашните любимци, съобщава БиБиСи.

Някои породи са генетично предразположени към затлъстяване. Учените обаче откриват и други причини, които водят до проблема. Около една четвърт от всички домакинства във Великобритания имат поне едно куче, като лабрадорите са най-популярната порода. Именно техният ген се оказва с по-голям апетит.

Обрат в науката: диетите с малко мазнини са смъртно опасни

Какви количества храни и напитки са опасни за здравето

Освен това обаче учените наблюдават и допълнителна генетична мутация в най-лакомите лабрадори. Общо четвърт от всички кучета от тази порода имат тази мутация, която драстично увеличава апетита им. Това се отразява и в поведението на кучето, което постоянно иска и търси всякаква храна. Учените казват, че в такива случаи собствениците не трябва да бъдат обвинявани за лоши грижи, но трябва да бъдат по-внимателни с подбора на храни за кучето.

Учените са против премахването на генетичната мутация. Според тях тя може да се отрази в промяна на характера на породата, както и да намали желанието на тези кучета да се обучават. Затова по-добре е да се потърси решение чрез по-правилен подбор на храните, които за заситят глада по-дълго, без това да се отразява на теглото.

Няколко животни, които могат да сменят пола си

Често собствениците дават на кучетата по-мазни храни и остатъци от техните ястия. Това също допринася за затлъстяването на кучетата дори и те да водят активен живот. Ако едно куче е с наднормено тегло, то това може да има много сериозно отражение върху цялото му здраве.

Роботи-пчели ще се опитат да спасят колапса на вида

Учени от Университета на Ливърпул са провели серия проучвания как се отразява повишеното тегло върху кучетата. То има различно влияние спрямо излишните килограми при хората заради различната структура на тялото и скелета. Куче с наднормено тегло например страда от сходни травми като човек, който е професионален атлет. Това най-често се изразява с болки в ставите, увеждане на коленните връзки при по-големите породи, промяна в походката, артрит.

Тъй като хората виждат все повече лабрадори и кучета с наднормено тегло, те го смятат за нормално, коментира Еленор Рафан, един от авторите на проучването. Затова малко собственици търсят помощ ветеринари, което ограничава и достъпа на учените до потенциални желаещи да участват в проучванията. Все още има много работа преди да се открият правилните диети и лечения, а до тогава здравето на кучетата зависи от внимателния подход на собствениците им към техния голям апетит.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@