27

Т ази неделя трябваше да е последната за жителите на Земята. Митичната планета Нибиру трябваше да се появи, да мине близо до Земята и да обърне полюсите ѝ или направо да я удари и унищожи. Всъщност, подобни прогнози има почти всяка година, но както е очевидно, не са се сбъднали нито веднъж.

Най-черната конспирация: С това слънчево затъмнение идва краят

Митове и факти за злокобната планета Нибиру

През десетилетията учените също са се опитвали неведнъж да открият въпросната планета. Според теорията, тя има между 10 000 и 20 000-годишна орбита и заради специалния си състав е почти невидима до последния момент. Затова е и трудно да се предвиди кога ще се появи на небосклона. Всичко това е доста удобна теория, която е идеална за многократни опити и оправдания за сгрешена прогноза.

Конспирация твърди, че до дни астероид ще удари Земята

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Теорията за Нибиру датира от поне 80-те години на 20-ти век. През годините учени многократно са се опитвали да открият поне някакви индикации за въпросната гигантска планета. Колкото и невидима да е тя, учените са категорични, че не може да е невидима и за законите на физиката. Тоест, ако подобен голям обект навлезе в слънчевата система, то неговото влияние ще е видимо върху другите планети преди да достигне Земята.

Затова астрономите не се притесняват особено от Нибиру като заплаха за Земята. Всъщност, те имат друго за какво да се притесняват, отбелязва онлайн изданието CNET. Става дума за малките от космическа гледна точка астероиди, които обаче са достатъчно големи да унищожат цял град.

Това вече действително са космически тела, които трудно се засичат от учените. Според техните изчисления само в Слънчевата система има около 1 млн. астероида, които могат да унищожат цял град, но реално само 1% от тях са открити. Освен това често покрай Земята прелитат астероиди, които учените откриват по-късно. Метеоритът над Сибир през 2013 г. също попада в тази категория и учените разбраха за него едва, когато той се взриви в атмосферата и изпочупи хиляди прозорци в околността.

Този тип космически обекти са и реалното притеснение на учените за щети по Земята. Нибиру за сега остава подходяща за сценарий на филм. И все пак, следващото прогнозирано пристигане на Нибиру е още през октомври т.г.

Краят на света идва през октомври - злокобен сблъсък с Нибиру

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@