7

Н едостигът на питейна вода е много сериозен в региони като Африка. Компанията Skysource/Skywater Alliance смята, че може да помогне за решаването на този проблем с нова технология, съобщава Fast Company. Тя работи по създаването на технология, която да извлича питейна вода от въздуха.

Здравословното хранене помага и на планетата

Какво образование ще завърши човек зависи от ДНК

Компанията дори спечели конкурса XPrize, като ще получи 1,5 млн. долара, за да довърши разработката, която се казва WEDEW (Wood to Energy Deployed Water). Системата използва два компонента. Основният е резервоар, в който се нагрява студен въздух и се събира получилата се кондензация.

Джакарта може да потъне под вода до 32 години

Страничните ефекти на големите горещини в Европа

Вторият компонент е своеобразна печка, в която се изгаря биомаса - дърво и други органични материали. Те се изгарят напълно, като целта е да се използва мъртва биомаса, която би могла да породи пожари. Ако се изгори в устройството, няма да се пуска допълнителен въглероден диоксид в атмосферата. Освен вода, WEDEW ще осигурява и въглищна маса, в която да се съхранява въглерод и която ще може да се използва за наторяване.

В случай, че използването на биомаса не е подходящо, системата ще може да се захранва чрез слънчеви панели и акумулатори. Именно такава версия на WEDEW вече съществува и работи. Следващата стъпка е довършването на версията за биомаса, както и увеличаване на производството, за да може повече такива системи да достигнат до райони, в които питейната вода е в недостиг или са опустошени от бедствия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@