9

З амърсяването на въздуха с високи нива на въглероден диоксид кара учените да търсят всякакви методи за неговото намаляване. Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) заедно със свои колеги от още няколко университета обявиха, че са създали нов материал, който може да се възстановява самостоятелно. При това може да го прави като взима въглероден диоксид от въздуха.

Учени алармират: Трябва ни "Ноев ковчег" за микробите

Половината човешко тяло е с "нечовешки" състав

Материалът влиза в химична реакция с въглеродния диоксид, което му позволява да расте, да става още по-здрав и да поправя повредени места по себе си. Полимерът е в начална фаза на разработка, но според учените един ден ще може да се използва в строителството както като материал за изграждане, така и за защитна облицовка.

Той е в постоянно взаимодействие с въглеродния диоксид, което помага и за неговото намаляване във въздуха. Сегашната версия е подобна на гел, като работи по сходен начин както растенията използват въглероден диоксид за своя растеж. Една потенциална полза е, че материалът ще може да се прави леки за транспортиране матрици, като да се втвърдява след като бъде изложен на въздух и слънце на строителната площадка. Това ще прави транспортирането му по-лесно и евтино.

Какво чувстват растенията, когато ги късаме

Имат ли чувства рибите?

Това е първият по рода си подобен материал, като той не се нуждае от изкопаеми горива за създаването си. "Представете си синтетичен материал, който може да расте като дърветата, да взима въглерод от въглеродния диоксид във въздуха и да го вгражда в себе си", коментира Майкъл Страно, един от ръководителите на проекта. Ако повърхността му бъде наранена, той просто "расте" наново и запълва повредите без нужда от допълнителна намеса.

Учените вече са направили прототипи на материала и дори работят по методи за неговото масово производство. Вече на фокус се оптимизиране на свойствата на материала. В близко бъдеще той ще може да се използва като защитно покритие и за запълване на пукнатини. Все още е нужна работа, за да бъде оптимизиран до ниво да бъде използван като строителен материал.

"Работата ни показва, че въглеродният диоксид не е задължително да е само нещо лошо и разход. Той може да бъде и възможност. Има въглерод навсякъде. Използвали сме го, за да построим света. Самите хора са направени и от въглерод. Да направим материал, който може да използва изобилния въглерод около нас е огромна възможност за науката. Правим не само въглеродно-неутрално, но и въглеродно-негативни материали", казва още Страно.

Поглъщаме ли пластмаса с минералната вода

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@