9

П ътуването на първите хора до Марс е само една част от амбициозните намерения на учените. Втората, по-сложна задача е установяването на дългосрочно човешко присъствие на Червената планета. Един от основните въпроси за решаване е как ще се осигурява енергия за човешките бази на Марс.

Под повърхността на Марс може да има останки от живот

Най-големите опасности за човека на Марс

Екип на НАСА е в процес на тестване и разработка на компактен ядрен реактор, който може да бъде решението на този проблем, съобщава Reuters. Първоначалните тестове на реактора са успешни, като през март предстои тест на пълните му възможности.

Реакторът е част от проекта Kilopower на НАСА. Той се тества от ноември миналата година в щата Невада. Крайната цел е амбициозна - да се провери възможността подобен реактор да се използва като основен източник на енергия за бъдещи мисии в Космоса, на повърхността на Марс и дори други обекти в Слънчевата система.

Вижте панорама от Марс в 4 милиарда пиксела

Селище на Луната – първа спирка към Марс

Реакторът трябва да е възможно най-малък и лек, за да е лесен за транспортиране. Въпреки това трябва да осигурява достатъчно мощност да може да поддържа цяла база. Разбира се, трябва да може да издържа и суровите условия на Марс например. Идеята е с един транспорт да се доставят по няколко такива реактора, които общо да осигуряват "десетки киловати", казва Стив Джурзик, един от администраторите на НАСА и ръководител на отдела за космически технологии. НАСА изчислява, че една човешка мисия и база ще се нуждае от около 40 до 50 киловата енергия.

Какво всъщност се случва с тялото ни в Космоса

Самата система се казва KRUSTY, като досегашните тестове са много успешни и отговарят на предвиденото от моделите и симулациите. Тестът на пълна мощност е планират за средата или края на март, като прототипният реактор използва уран-235, като ядрото е с приблизителните размери на руло домакинска хартия.

Глетчери на Марс може да поддържат човешките бази

Реакторът е само един от вариантите за осигуряване на енергия. Учени също така проучват възможността да се използват глетчери на Марс, както и други налични на Червената планета ресурси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@