7

И лон Мъск очаква да изпрати първите две ракети към Марс още през 2022 г. Това обяви самият той в Австралия докато представяше повече подробности за мисията на SpaceX да създаде колония на Червената планета.

Според Мъск 1 млн. души трябва да колонизират Марс

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

За целта компанията разработва изцяло нова ракета - BFR. Тя е висока 106 метра и е с диаметър 9 метра. Има отделна капсула, която съдържа двигатели, резервоар и отделение за товар и пътници. Само това отделение е с височината на 8 етажна сграда и по-голям обем от кабината на Airbus A380.

Мъск смята, че вече е намерено и решение на въпроса с финансирането. "Безумие е да хвърляме толкова пари за сложни ракети, които стават само за едно изстрелване и ги унищожаваме", казва той. Дори и сегашните ракети Falcon 9, които могат да връщат основното тяло на Земята и да се използва отново, не са достатъчно ефективни.

Затова е ракетата BFR. Тя и нейната капсула ще заменят останалите ракети и системи на SpaceX. "Всеки компонент от BFR ще може да се използва многократно и за различни цели", коментира Мъск. Това ще намали значително цената на всяко изстрелване. Освен това капсулата ще се зарежда с гориво в орбита, което също намалява разходите.

Мъск: Изкуственият интелект ще е най-вероятната причина за Третата световна война

Изкуственият интелект скара Мъск и Зукърбърг

SpaceX вече е в края на проектирането на BFR и очаква до 6 месеца да започне изработката на първата ракета. Ако всичко върви по план, през 2022 г. компанията ще изстреля две ракети до Марс. В техния полезен товар, който може да е до 150 тона на една ракета, ще има компоненти и уреди, които да се използват за строежа на колонията. Освен това ще трябва да се потвърдят източници на вода и въглероден диоксид, които да се използват за направата на гориво за обратните пътувания.

Ако всичко е наред, роботи ще започнат първоначалните градежи, а през 2024 г. още четири ракети ще пристигнат на Марс, като на тях може да има и първите хора. Те ще доизградят първата фаза на колонията и ще започнат подготовка за още площадки за кацане, както и изграждането на цял град. Самият Мъск казва, че сроковете са амбициозни, но възможни.

До 6 години Илон Мъск ще прати хора на Марс

Самото пътуване до Марс ще отнема между 3 и 6 месеца. Капсулите за хора ще могат да превозват около 100 душ. Те ще имат 40 кабини за спане по двама или трима души в кабина. Ще има и общи части, места за забавление и работа.

Мъск представи и други потенциални ползи на BFR и капсулата. Една от тях е изпращането ѝ до Луната, като с правилна орбита, може да се отиде до Луната, да се кацне, разтовари и ракетата да се върне на Земята без да се налага да презарежда с гориво. Това ще направи изграждането на лунна база доста по-евтино. "2017-та година сме, защо още нямаме лунна база", заяви Мъск.

Освен това BFR ще може да се използва и за транспортна система на Земята. Според Мъск с подобни ракети и площадки, може да се пътува до всяка точка на Земята за под 1 час. А повечето основни дестинации ще се реализират за под 30 минути. Подобна услуга ще помогне на SpaceX да финансира проектите си.

Мъск смята, че всичко това ще е възможно. Ракетите ще стават все по-прецизни. Следващото поколение дори ще може да каца обратно на платформата и поставките, от които е изстреляна.

Мъск: Комуникацията в компаниите е много глупава

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

Мъск представи плана на 9-тата годишнина от първото успешно изстрелване на ракетата Falcon 1 на компанията. То става от четвъртия опит, като първите три са провал. "Това бяха последните пари на SpaceX и ако не се беше получило, щеше да е краят на компанията. За щастие, на този ден съдбата ни хареса", коментира Мъск.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@