4

Т ърсенето на индикации, че на Марс някога е имало живот трябва да тръгне в друга посока, а именно - надолу. Според международен екип учени от няколко държави, университети и институции, най-добрата възможност за откриване на следи от живот на Марс е под повърхността на Червената планета, съобщава сп. Popular Mechanics.

Вижте панорама от Марс в 4 милиарда пиксела

Селище на Луната – първа спирка към Марс

Досега търсенето на следи от живот на Марс се съсредоточаваше върху потенциални изсъхнали корита на реки и езера. Според учените обаче това може да не са най-добрите места за търсене на живот. Според тях тези места са избрани, защото са ценен източник на информация за живота на Земята, но това не означава задължително, че това ще е така и на Марс.

НАСА ще тества кораба за Марс до края на 2019 г.

Хокинг: След 600 г. Земята може да е кълбо от огън

"Марс не е Земята. Трябва да приемем, че цялата ни перспектива за еволюцията на живота и как той е съхранен, е базиран на факта, че живеем на планета, на която има фотосинтеза", пишат учените. Те отбелязват, че когато на Земята се е появила фотосинтезата, Марс вече поне милиард години е била студена планета без атмосфера.

Според учените е малко вероятно на Марс да се е зародил живот милиард години преди Земята. Те смятат обаче, че дори и при по-тежките условия на Червената планета, все пак има възможности за зараждането на живот под повърхността ѝ. Това е възможно благодарение на хидротермалната активност на Марс, която създава подходящи условия.

Най-големите опасности за човека на Марс

Има силни индикации, че планетата е имала такава активност и то динамична. Това ще може да бъде проверено чак през 2020 г., когато НАСА ще изпрати следващия марсоход. Той ще кацне в зона, за която се смята, че е имала такава активност. Учените се надяват да вземат проби от тези зони, които да проверят новите анализи и твърдения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@