5

З емята за сега е единствената позната на човечеството планета, която може да поддържа живота в познатата ни форма. Според учени от Института по астрономия "Макс Планк" самият живот на Земята може да се е родил благодарение на метеорити.

Животът на Земята може да се е зародил заради сблъсък с небесно тяло като Меркурий

Астронавтите, които вярват в извънземни

Учените публикуваха в сайта на института проучване, според което има голяма вероятност, че паднали на Земята метеорити са донесли необходимите органични молекули, които са се възползвали от наличните подходящи условия за развитие. Учените са разработили математически модел, в който е включена информация за формирането на планетата, нейната геология, химия, биология. Към това е добавен и техен модел, който са разработили сами.

Луната е имала магнитно поле много по-дълго от очакваното

Резултатите подкрепят теорията, че първият живот на Земята се е формирал в малки обеми топла вода. Метеоритите са донесли достатъчно органични молекули, които са попаднали в тази вода. В поне един подобен масив е започнало репродуциране на молекулите, от което е започнал и самият живот на планетата.

Астероид незабелязано е минал близо до Земята

Проучването е първото по рода си, което взима предвид всички критерии и вариации и ги организира в математически модел. Учените казват, че въпреки че има толкова много стойности и критерии, всяка стъпка по естествен път е водила до следващата и накрая се е поучила ясна картина какво се е случило.

Въпреки това, проучването не се смята за категорично доказателство, че животът на Земята се е зародил по този начин. Идеята на математическия модел е да докаже, че теорията е възможна. Сега учените трябва да я докажат и чрез реални експерименти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@