0

А стероидите представляват обекти с различни размери, които обикалят около Слънцето. Те са много по-малки от планетите, въпреки че някои от тях имат собствени спътници. Астрономите предполагат, че астероидите са останки от протопланетарния диск, от който преди 4,5 млрд. години са били образувани планетите в Слънчевата система. Голяма част от въпросните обекти се намират в астероидния пояс между Марс и Юпитер, наричан още основен пояс. От следващите редове може да научите кои са петте най-големи астероида, познати на учените:

5. Интерамния

За този астероид, открит през 1910 г. от италианския астроном Виченцо Черули, се знае относително малко. Той има елипсовидна форма, а диаметърът му е приблизително 332 км. Предполага се, че Интерамния е много плътен обект, което означава, че не е изключено някой ден да бъде обявен за планета-джудже. За да се случи това, обаче, е необходимо да бъдат извършени още много проучвания. Освен това, учените смятат, че на астероида има големи количества лед. Един основните проблеми, свързани с по-подробното му изследване, е фактът, че той е изключително труден за наблюдение. Основните причини за това са две – неговата отдалеченост от Слънцето и тъмната му повърхност. Неговата максимална яркост е по-ниска от минималната такава на други големи астероиди като Веста и Церера.

4. Хигия

Хигия несъмнено е един от най-интересните обекти, намиращи се в астероидния пояс между Марс и Юпитер. С диаметър от близо 440 км., редица учени смятат, че той скоро може да бъде обявен за планета-джудже. Изследванията показват, че астероидът е много близо до постигането на т. нар. хидростатично равновесие – състояние, при което определен обем от даден флуид се намира в покой или движение с постоянна скорост. Благодарение на него нашата атмосфера не се разпръсква в космоса и не се свива до тънка и плътна обвивка, разположена непосредствено над земната повърхност.

Хидростатичното равновесие е едно от основните изисквания даден обект да бъде обявен за планета-джудже и доказва, че неговата сферична форма се дължи на собствената му гравитация. Много експерти, обаче, са на мнение, че Хигия всъщност не отговаря на този критерий, тъй като неговата форма е резултат от сблъсък с по-голям космически обект, случил се в далечното минало.

3. Палада

Този астероид с диаметър 513 км. е открит през 1802 г. от германския астроном Хайнрих Вилхем Олберс и първоначално бил определен за планета. В продължение на дълги години в научните среди пък се водел разгорещен дебат кой астероид е по-голям – Палада или Веста. Днес вече знаем, че тази оспорвана надпревара печели Веста. Орбитата на Палада е разположена в централната част на астероидния пояс между Марс и Юпитер и е силно наклонена и разтеглена. Именно по тази причина досега не е изпращан космически апарат, който да премине близо до големия астероид, за да го изследва.
 
Необичайната му орбита обяснява и защо той е претърпял толкова много сблъсъци с други обекти в своята история. Снимките на Палада нагледно показват, че по повърхността на астероида има много повече кратери в сравнение с Веста и Церера, например. Някои учени на свой ред предполагат, че Палада може да има естествени спътници – теория, в подкрепа на която все още няма никакви категорични доказателства. Друга любопитна подробност е, че химическият елемент паладий е кръстен на астероида.

2. Веста

Както вече стана ясно, Веста изпреварва със съвсем малко Палада в класацията на най-големите астероиди в Слънчевата система. Според повечето изследвания, диаметърът на Веста е приблизително 525 км. Астероидът е много ярък и понякога може да бъде наблюдаван с невъоръжено око. Показателен е фактът, че в него са концентрирани около 9 процента от общата маса на основния пояс.
 
В миналото Веста е претърпял редица сблъсъци с други космически обекти, в резултат на което от повърхността му били изхвърлени значителни количества скални късове. Някои от тези отломки, наричани от учените „Вестоиди“, паднали на Земята и представляват безценен източник на информация за нейния строеж. Именно от тях знаем, че Веста се състои от ядро, мантия и кора – нещо, което е характерно за планети като Земята и Марс, но е крайно нетипично за астероид.

1. Церера

Церера е най-големият астероид, откриван някога. Неговият диаметър е над 930 км. и съдържа около една трета от масата на астероидния пояс. В интерес на истината, през 2006 г. се провежда разгорещен дебат по въпроса дали има достатъчно основания Церера да стане десетата планета в нашата Слънчева система. Вместо това, обаче, Плутон е „понижен“ и губи статута си на планета, а астероидът е обявен за планета-джудже. Въпреки това, до днес редица учени смятат, че въпросното решение не е правилно и продължават да считат Церера за астероид.

Церера обикаля около Слънцето за 1678 земни дни. Проведените изследвания показват, че сферичната му форма се дължи на неговата гравитация, т.е. е постигнато състояние на хидростатично равновесие. Смята се, че повърхността на Церера е смес от лед, хидратни минерали, въглеродни съединения и глини. Астероидът също така е геоложки активен, а намиращите се там вулкани изхвърлят заледен материал. Данните, изпратени от сондата „Доун“, която достигна Церера през 2015 г., показват още нещо интересно – под повърхността му вероятно има резервоар от солена вода, което повдига въпроса дали е възможно на този далечен свят да има някакви форми на живот.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Да знаеш Пешо се оженил за една грозна мадама? - По любов или по сметка? - Нея я взел по сметка, а парите й…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Nerdytec Couchmaster Cyworx

Има ли смисъл от "бюро в скута" за лаптоп

Технологии Преди 19 минути

Компактните масички може би са по-удобна ергономична алтернатива

Вучич за Сърбия: Няма да бъдем част от ЕС преди 2030 г.

Вучич за Сърбия: Няма да бъдем част от ЕС преди 2030 г.

Свят Преди 12 часа

Вучич: Пожелавам всичко най-добро на Черна гора

Мълнии подпалиха 24 пожара в Гърция

Мълнии подпалиха 24 пожара в Гърция

Свят Преди 13 часа

Те са пламнали в гористи и в земеделски райони

САЩ отказват да изпратят в Украйна специалисти за F-16

САЩ отказват да изпратят в Украйна специалисти за F-16

Свят Преди 14 часа

Поддръжката на бойните самолети може да се окаже един от решаващите моменти за отбраната на Украйна

Напрежението между Япония, Китай и Филипините расте

Напрежението между Япония, Китай и Филипините расте

Свят Преди 15 часа

Безпокойство сред японските военни

<p>Григор Димитров се класира за осминафиналите на US Open (СНИМКИ)</p>

Григор Димитров се класира за осминафиналите на US Open

България Преди 15 часа

На осминафиналите на US Open Димитров ще играе срещу Андрей Рубльов

<p>Вътрешният министър: В &quot;енергийния сниф&quot; има смущаващи вещества (ВИДЕО)</p>

Вътрешният министър пред NOVA: В "енергийния сниф" има смущаващи вещества

България Преди 15 часа

По думите му тя не е в каталога на забранените вещества, които са инкриминирани

Столтенберг за офанзивата в Курска област: Украйна не е координирала атаката с НАТО

Столтенберг за офанзивата в Курска област: Украйна не е координирала атаката с НАТО

Свят Преди 16 часа

Около 10 000 украински войници навлязоха в руската Курска област на 6 август

<p>За пореден път: Протестиращи&nbsp;затвориха пътя за Рилския манастир (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

За пореден път: Протестиращи затвориха пътя за Рилския манастир заради безводието

България Преди 17 часа

Протестиращите издигнаха плакати: "Водата е дар от Бога, превърнахте я в лукс"

<p>Нападател откри огън в болница в Истанбул, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Нападател откри огън в болница в Истанбул, има ранени

България Преди 17 часа

Здравословното състояние на ранените не е сериозно

<p>Експерт разкри как се разпространява вирусът Западен Нил</p>

Проф. Александрова: Вирусът Западен Нил не се предава от човек на човек

България Преди 18 часа

В природата вирусът Западен Нил се поддържа в цикъл на предаване между птици и комари, каза тя

<p>Йотова: Стартът на предизборната кампания очевидно не е спокоен</p>

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Стартът на предизборната кампания очевидно не е спокоен

България Преди 18 часа

От 2 септември ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори

<p>Атомната електроцентрала на Армения е изключена, каква е причината&nbsp;</p>

Мълния е причинила изключване на единствената атомна електроцентрала в Армения

Свят Преди 19 часа

Централата, разположена на около 25 км. от столицата Ереван