1

М акар и човек да не осъзнава, той във всеки един момент има ясно усещане за наличието и разположението на своите крайници. Когато крайникът е ампутиран и заменен с протеза, това усещане липсва. Учени от Клиника Кливланд са разработили нов мозъчен интерфейс, който може да върне това усещане, съобщава самата клиника в своя сайт.

Учени изобретиха изкуствена кожа със слънчево захранване

Генна терапия може да лекува увреждания на зрението и слепота

Някои от модерните протези вече могат да се управляват чрез мисъл, но дори и те не предават чувство за пространство и допир. Затова техният притежател трябва винаги да гледа къде се намира протезата и дали извършва действието, което ѝ е указано.

Незрящ човек видя съпругата си за пръв път чрез умни очила

Руски учени „произведоха” ретина

Новата система се свързва с невроните на ампутирания крайник като използва малки роботи, които вибрират определени мускули. Те работят в синхрон с движението на протезата и предават на мозъка тази информация. Резултатът е, че човекът отново получава усещане за крайника. При това то е много прецизно, като се усеща дори движението и положението на всеки пръст. По този начин протезата може да се управлява само с смисъл без да е нужно човекът да използва и зрението си, за да я контролира и насочва.

Миниатюрен микроскоп може да възстанови зрението

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

За момента методът на учените работи за протези за ръце. Следващата стъпка в работата им е разработване на техника, която да дава същия ефект и при протези за крака, както и за пациенти, които са загубили усещането след инфаркт или друга причина. Работи се и по система, която да може да се използва дългосрочно от пациентите и да е приложима в ежедневието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@