0

М илиони хора гледаха пълното слънчево затъмнение над територията на САЩ, но само шестима го видяха от космоса, съобщи НАСА. Това бяха астронавтите, които в момента са на борда на Международната космическа станция (МКС).

Най-красивите снимки на затъмнението в "Инстаграм"

Пълните слънчеви затъмнения стават все по-голяма рядкост

По време на затъмнението МКС направи три близки прелитания над САЩ и успя да види сянката, която Луната хвърля върху Земята. Самите астронавти споделят, че не са очаквали сянката да е толкова голяма и плътна.

НАСА кани всички хора да помахат към Луната

Най-черната конспирация: С това слънчево затъмнение идва краят

Въпреки това, пълната фаза на затъмнението беше видима само в радиус от около 115 км. В останалите райони на САЩ затъмнението беше само частично с различна степен на покриване на слънчевия диск.

Сянката на Луната върху Земята е и единствената форма на наблюдение на астронавтите на борда на МКС на затъмнението. То не може да се наблюдава от борда на станцията заради различния ъгъл. Всъщност, повърхността на Земята е единственото място в цялата Слънчева система, където може да се наблюдава подобно събитие. На всички други планети дистанцията между Слънцето и техните луни не позволява пълно съвпадение на двата диска.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Затъмнението е уникално и за самите учени. Оказва се, че то успява да покаже слънчевата корона по-добре отколкото могат и най-модерните технологии. Именно затова експертите, изучаващи Слънцето, обръщат особено голямо внимание на пълните затъмнения, които им дават възможно най-подробен поглед към короната.

Междувременно, в типичния си шеговит стил, официалните фотографи на НАСА също не останаха безразлични към Международната космическа станция. Те успяха да я заснемат на фона на частичното затъмнение.

Източник: NASA

Следващото пълно слънчево затъмнение е на 2-ри юли 2019 г. и ще е видимо над части от Чили и Аржентина.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@