13

"Невидимите" за радарите самолети с т.нар. "стелт" технология скоро може да се окажат почти ненужни. Канадското правителство е инвестирало в разработка за нов тип квантов радар, който да може да засича подобни летателни апарати, съобщава БиБиСи.

Boeing и Rolls-Royce инвестират в нов тип двигател

НАСА поръча безшумен свръхзвуков самолет

Технологията се разработва от Университета на Ватерло. Нейната цел е изцяло да замени сегашните радарни системи в страната. Проектът е доста амбициозен, като чрез квантовите радари би трябвало значително да се повиши прецизността на засичане на обектите.

Тази година Virgin Galactic ще вози космически туристи

До момента технологията е тествана само в лабораторни условия. Тя използва т.нар. квантово осветяване. При него двойка фотони са свързани и влияят един на друг дори и на големи разстояния. Основният проблем е, че подобна връзка се задържа за дълги периоди от време много трудно. Учените обаче са открили, че дори и при разпадане на връзката, двата фотона продължават да си влияят макар и по-малко. Това може да се окаже достатъчно, за да се засече "стелт" самолет.

Свръхзвуков полет на космическия самолет на Брансън

Квантовият радар ще използва такива двойки фотони, но ще изпраща само един от тях във въздуха. На теория така ще може да се разбира точно какво се случва с пътуващия фотон. Така, дори и да е отклонен в различна посока от повърхността на "стелт" самолет, това ще е достатъчно, за да се разбере за неговото присъствие.

Всичко това обаче все още е предимно теория. Учените имат още доста работа преди да могат да започнат реални тестове с квантовия радар. Основната цел е той да е готов навреме за подмяната на сегашните станции, чийто период на експлоатация изтича около 2025 г. Интерес към подобни радари има и в други държави, включително Русия и Китай.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@