35

К омпанията Lockheed Martin е спечелила поръчка на НАСА, която предвижда произвеждането на почти безшумен свръхзвуков самолет, съобщава CNBC. Проектът струва 245,5 млн. долара и трябва да бъде реализиран до 2022 г.

Тази година Virgin Galactic ще вози космически туристи

Космическият самолет на Virgin завърши първия полет

Договорът предвижда да се направи само един самолет, който да е демонстративен. Основната задача дизайнът и аеродинамиката на самолета да са направени така, че да се елиминира или намали драстично силният гръм, който се чува, когато самолет премине звуковата бариера. Именно заради този проблем самолетите като "Конкорд" можеха да летят с максимална скорост само над океана или обезлюдени райони.

7 любопитни факта за новия най-голям самолет в света

Наследникът на Конкорд ще полети през 2023 г.

Новият дизайн трябва да направи шума от свръхзвукови пътнически самолетни не по-силен от този на обикновените самолети. Изискването на НАСА е експерименталният самолет да може да лети с около 1513 км/ч на височина от около 16 800м. Шумът, който се чува от него на Земята трябва да е не по-силен от този на затварянето на врата на автомобил.

Ето го наследника на "Конкорд"

НАСА започна тестове на новия свръхзвуков самолет

След като първите тестове със самолета са успешни, НАСА планира да извърши и пробни полети над градове. След това ще събере отзиви от хората за шума и тяхното мнение. Събраната информация ще се използва и от регулаторите, за да могат да се променят и подобрят правилата за свръхзвукови полети над населени райони. Ако всичко мине по план, НАСА смята, че след около 10 години може да започне нова ера в свръхзвуковите пътнически и карго полети.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@