7

Н ай-отдалеченият космически обект, който човечеството е изследвало пряко, продължава да изненадва учените. Ultima Thule вече няколко пъти обори първоначалните впечатления на астрономите, като първите по-ясни снимки му спечелиха прякора "космическия снежен човек. Новите данни от апарата "Нови хоризонти" обаче показват, че този "снежен човек" е доста плосък, съобщава БиБиСи.

Мистериозната планета след Нептун може да не е планета

Първите ясни снимки на Ultima Thule разкриха двоен обект

Новопристигнали кадри и информация от "Нови хоризонти" показват, че Ultima Thule всъщност не е съставен от две слепени сфери. Двата обекта са доста по-плоски.

"Нови хоризонти" успешно изследва най-далечния обект

"Паркър" оцеля след първото си доближаване до Слънцето

Анализ на движението на светлината от зведзите в далечината зад Ultima Thule помага за точното определяне на формата на обекта. По-големият обект, кръстен Ultima, наподобява паланчинка, докато по-малкият - Thule - лешник.

Досегашните анализи за формата на Ultima Thule бяха основани на много малко информация и всеки новопристигнал откъс данни променя сериозно представите за обекта, коментира един от основните хора в проекта Алан Стърн.

Той казва, че новите данни може да изясняват формата на обекта, но заплитат неговата история още повече. Досега учените не са наблюдавали подобен обект около Слънцето и не знаят как дори той може да се е формирал и запазил толкова време.

Добрата новина е, че все още "Нови хоризонти" има много данни, които тепърва ще пристигат на Земята. Те ще дадат повече информация за обекта и за неговата структура и композиция. Учените очакват, че ще са нужни още 19 месеца докато всички данни бъдат получени. Дотогава Ultima Thule вероятно ще ги изненада още няколко пъти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@