1

К лиматичните промени промени влияят повече на жените. Това показват проучвания на няколко асоциации и ООН обединени от инициативата "100 жени" на БиБиСи. Резултатите показват, че за жените климатичните промени носят повече негативни промени.

Времето ще започне да убива повече в Европа

Смъртоносните жеги са по-близо, отколкото очаквахме

Данни на ООН например показват, че 80% от хората, които е трябвало да се преместят заради климатичните промени, са жени. Жените са и по-уязвими по време на суша или наводнения.

Увеличават се опасните природни явления у нас и по света

Метеоролог: Климатичните бежанци са неизбежни

В Централна Афтрика например 90% от езерото Чад вече е пресушено, заради което жените трябва да извървяват много по-големи дистанции за вода. "По време на сухия сезон мъжете отиват в градовете, а жените оставят да се грижат за местната общност", коментира Хинду Оумару Ибрахим, координатор на Асоциацията на местните жени и хората на Чад (AFPAT) пред БиБиСи. Освен това сухият сезон става по-дълъг, като така жените по-дълго време нямат помощници за грижите.

Москва и още 10 мегаполиса пред водна криза

Учени очакват повече силни земетресения през следващите години

Проблемът е сходен и в развитите райони и градовете. След урагана "Катрина" през 2005 г. жените са били най-тежко засегнати от наводненията в щата Луизиана. Нивото на бедност в Ню Орлиънс преди урагана е било много по-високо сред афроамериканците. След урагана повече от половината от бедните семейства в града са били на самотни майки. Те зависят много от помощи и дарения, като ураганът е унищожил в голяма степен тези мрежи.

След цунамито в Шри Ланка, Индонезия и Индия през 2004 г. броят на оцелелите мъже е бил близо 3:1 спрямо оцелелите жени. Проучванията не могат да посочат конкретна причина, но смятат, че това е така заради по-голямата вероятност повече мъже да могат да плуват и че жените са загубили повече време в грижи за деца и роднини.

Човекът е основната причина за затоплянето на климата

Метанът в атмосферата се увеличава необяснимо

В страните, където жените имат по-голяма равнопоставеност, тези пропорции са по-ниски, казват още учените. Въпреки това дори и в националните и глобални климатични институции, представеността на жените е под 30%, показва още анализът на ООН.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@