11

И зкуствен интелект, който решава, че човечеството е заплаха и го унищожава с ядрена война. Това е популярен сюжет в Холивуд, но според проучване на компанията RAND Corporation, не е далеч от истината, съобщава онлайн изданието Technology Review.

ЦРУ: Технологиите изместват физическото следене

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Според RAND технологии като изкуствения интелект и тяхното навлизане във военната индустрия може да доведе до сериозна дестабилизация. Но не изкуственият интелект може да започне ядрената война, а държава, която е отчаяна и вижда изкуствения интелект на конкурентите си като твърде голяма заплаха, смята RAND.

Опасност от роботи-убийци надвисва над човечеството

Роботите ще обрекат хората на нещастие

Според проучването на компанията, изкуственият интелект може да подобри значително прецизността и ефективността на военните действия. Всичко това ще доведе до по-лесно отстраняване и преодоляване на вражески оръжия и системи. Именно това може да уплаши някои ядрени сили, които да се решат на крайни действия.

Според RAND все пак има и положителен сценарий. При него изкуственият интелект може да се окаже стабилизиращ фактор. Това зависи най-вече как ще се използват технологиите. Изкуственият интелект например може да събира и анализира информация за ядрените способности на отделни държави.

Младите масово подценяват своята киберсигурност

RAND не се наема да прогнозира какво ще се случи. Много е трудно да се предвиди какво ще е развитието и навлизането на изкуствения интелект след 10 или 20 години. Компанията казва, че нейното проучване има за основна цел да повдигне въпроса и да привлече внимание към темата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@