4

Н апрегнатото проследяване на шпиони и агенти е любим елемент на много филми. Той обаче постепенно остава на заден план в реалността, съобщава CNN. Вече камерите и технологиите изместват класическото физическо проследяване на агенти, казва Даун Мейерикс, заместник-директор на ЦРУ, като отговаря именно за отдела за наука и технологии на агенцията.

Идва ли краят на клавиатурата и мишката

Този уред, създаден преди 45 години, промени света

По време на конференция в  Тампа, Флорида тя казва, че в около 30 държави по света вече има много добре развити мрежи от камери и инфраструктура, които на практика обезсмислят класическото физическо следене. "В Сингапур го правят от години", коментира тя пред CNN без да дава повече примери.

Мейерикс подчертава, че и ЦРУ има подобни системи. Само допреди 6 месеца агенцията е работила по близо 140 проекта, които по някакъв начин са свързани с изкуствен интелект. Тя казва, че един от проектите е създал карта на камерите в "една от големите столици, до която нямаме лесен достъп". Това е било възможно чрез снимки от улиците на въпросния град, които са били анализирани от система за машинно обучение. Информацията се използва от агентите, за да знаят къде може да има камери и да се опитват да ги избегнат.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Фалшивите новини имат 70% по-голям шанс да се споделят

ЦРУ работи и по решаването на други проблеми и заплахи за сигурността на агентите си. Сред тях са проследяването на мобилни телефони, активността в социалните мрежи и др. Всичко това налага доста промени в традиционните навици на агентите. Те вече трябва да "живеят прикритието си" повече от преди и да са много по-внимателни с дигиталните услуги и особено тези, които следят или използват местоположението.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

Агенцията не коментира какви методи използва, за да помага на агентите в такива ситуации. Тя намеква, че понякога може да се вижда, че според местоположението на устройството един потребител е със семейството си, но реално това да не е така.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@