1

М ладежите често са изтъквани като най-технически грамотните. Оказва се обаче, че много от тях продължават да подценяват опасностите в мрежата. Например 52% от британците на възраст между 18 и 25 г. използват само една парола за почти всичко, показват данните на проучване на местното правителство, цитирани от БиБиСи.

Освен това 79% от всички отговорили (2261 души) на проучването казват, че са изпращали важни лични данни по чат приложения или имейл. Това включва банкови данни, копия на паспорти и други лични документи.

Проблемът на Skype е отстранен, казва Microsoft

Ботнет превзема сървъри, за да копае криптовалута

Разбира се, изпращането на такива данни понякога е неизбежно и е част от ежедневието. Основният проблем в случая е, че след това хората не трият тези имейли и съобщения. Така те остават в профила или имейл архива, което ги прави златно съкровище за хакерите. По този начин кражбата на самоличност може да стане много лесна, предупреждава Мик Додж, експерт по киберсигурност на лондонската полиция.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

"Не бихте оставили врата си отворена за крадци, тогава защо им давате отворена покана до личната си информация?", казва Додж.

Използването на една и съща парола за множество онлайн услуги и профили е сериозен риск за личната сигурност. Когато хакерите разберат паролата за една услуга, те винаги я пробват и на други места, където потребителят има профил. Така използването на една парола обезсилва останалите защити, които дадена компания въвежда.

Хакерите са наясно с тази практика на потребителите. Затова те често атакуват по-малки фирми и платформи, където сигурността не е толкова висока.

Хакери атакуват телевизори, за да копаят криптовалути

Хакери "копаят" криптовалути чрез популярни сайтове

Проучването посочва, че потребителите средно използват по 6 различни онлайн услуги редовно. В екстремните случаи, има и хора, които използват редовно 21 различни онлайн платформи. Изненадващо, именно младите хора са по-склонни да използват една парола за повече платформи. Средно 51% от младите, спрямо 27% за всички отговорили без оглед на възрастта.

Рискът става все по-голям, предупреждават от организаторите на британската кампания Cyber Aware, която е поръчител на проучването. Затова е много важно хората да не използват една и съща парола за повече от една услуга. Или поне най-важните услуги да са с уникални и самостоятелни пароли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@