7

И ма около 95% вероятност Земята да се затопли с над 2 градуса по Целзий до 2100 г., което ще доведе до необратими последици. Това показват резултати от проучване на учени от университетите на Вашингтон и Калифорния, публикувано в сп. Nature.

Учени: Трябва да махнем въглеродния диоксид от атмосферата веднага

Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

Подобно затопляне се смята за критична точка, след която промените в климата ще са катастрофални. Дори Парижкото споразумение за климата, което имаше за цел затопляне от максимум 1.5 градуса за този период, няма да е достатъчно, ако се изпълни изцяло, което изглежда малко вероятно. Според експертите, ограниченията и намаляването на вредните емисии в глобален мащаб трябва да са по-големи.

Какъв е бъдещият климат на България

Авторите на проучването очакват, че по-реалното средно затопляне на Земята за този период ще е 3.2 граудса по Целзий. В анализа са взети предвид прогнози за растежа на населението на земята, увеличаването на БВП и съответните въглеродни емисии, които ще са резултат от този ръст.

Друго проучване на Метеорологичния институт "Макс Планк" в Хамбург, Университета на Колорадо и отдела по физически науки на американската Национална администрация по океани и атмосфера има по-консервативна прогноза, но също не е положителна. Според него дори и светът веднага да спре да произвежда въглеродни емисии напълно, затоплянето за същия период ще е около 1 градус. Това проучване е направено не чрез прогнози за бъдещото развитие, а на историческите данни до момента. Те са абсолютния минимум, като върху него трябва да се добавят и допълнителните емисии от бъдещото развитие на икономиката и света.

Оптимистично и песимистично изследване за ледниците

Регулирането на вредните емисии от планетата става доста по-бавно и тя не нуждае от помощ, ако човечеството не иска сериозно затопляне на климата, което ще доведе до доста проблеми. Сред тях са горещи вълни, които ще са непоносими за хората, рязко повишаване на морското ниво, което ще потопи крайбрежните градове. Самите океани ще станат горещи и киселинни, прогнозира екологът Бил Макибен пред онлайн изданието BusinessInsider.

Това е песимистичният вариант, който все още може да се избегне, макар и това да става все по-трудно. Необходими са бързи и по-мащабни действия за намаляване на вредните емисии. И двете групи учени казват, че адекватните действия могат да ограничат затоплянето до 2.5 градуса, което ще намали неблагоприятните последици. Освен това учени по света работят по технологии и методи за извличане на въглеродния диоксид от атмосферата и неговата преработка или поне съхранение. За да има реални резултати обаче ще е необходимо активното участие на всички.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@