9

И грите за трениране на мозъка са доста популярни. Според ново проучване обаче те са само забавни, но безполезни от гледна точка на резултати, съобщава в. The Washington Post.

Мобилна игра се превърна в пристрастяваща мания в Китай

Компютърни игри ще учат хората как да взимат решения

То е проведено от учени от Университета на Пенсилвания. Те са искали да разберат дали специалните игри за тренировка на мозъка и ума реално помагат на хората в рисковани или импулсивни ситуации. В проучването са участвали 128 младежи, част които са играли играта Lumosity, която е специално разработена за тренировка на мозъка. Друга част от участниците са играли обикновени компютърни игри, като периодът на тестовете е продължил 10 седмици. Доброволците са играли по пет пъти седмично по половин час.

Резултатите обаче не са били добри. Учените не са открили никакви доказателства, че специализираните игри подобряват паметта, взимането на решения, концентрацията или способността бързо да се "превключва" от една задача на друга. Има различни зони на мозъка, които се активират според ситуацията и начина на мислене. Хората, които избират бързите награди пред дългосрочните ползи, обикновено са с по-голямa вероятност да рискуват. Това е използвано като основа на тестовете след играенето на игрите.

Pokemon Go не успя да мотивира спорта сред младите

Видеоигрите не са безвредни за секса

Доброволците са питани серия въпроси от типа "искате ли 20 долара сега или 40 след месец?" Ако трениращите мозъка игри реално са имали ефект, те трябвало да активират частта на мозъка за взимане на решения с по-голяма интензивност. Използвани са и различни допълнителни тестове за памет, реакция, концентрация.

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

В крайна сметка всички играещи на игри, без значение какви, са имали практически еднакви резултати. Представянето им на когнитивните тестове се е подобрило, а мозъчната активност по време на тестовете е била сходна. Същото обаче се е случило и с доброволците, които не са играли никакви игри през 10-те седмици. Оказва се, че не игрите, а честото решаване на тестовете е довело до подобряване на резултатите. Самите игри не влияят на когнитивните способности на здравите младежи, казват учените.

Те обаче допълват, че резултатите им важат за младите хора. Методът не е тестван с възрастни хора и има възможност при тях игрите поне да забавят застаряването на ума и естественото отслабване на когнитiвните способности с увеличаване на възрастта. Това обаче тепърва трябва да се доказва.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@