62

Първата българска експедиция "Българи-Прародина" замина за Иран.

В продължение на 20 дни шестима български изследователи ще изминат 9000 км в търсене на доказателства за иранския ни произход, съобщиха от "Списание 8", медиен партньор на експедицията.

"Тезата е, че българите са част от голямото иранско семейство - като антропологичен тип, език, култура и религиозни вярвания.

За тяхно първо обиталище се посочва планината Имеон, която в повечето съвременни тълкувания се приема за днешен Памир", обясни ръководителят на групата доц. д-р Александър Илиев.

Експедиция се оорганизира от БАН и СУ "Св. Климент Охридски".

Пилотната мисия на учените беше през 2008 г. в Афганистан, Узбекистан и Таджикистан, когато беше открит втори Мадарски конник.

Шестчленният екип ще посети повече от 10 древни града, в които археологически, исторически, писмени и устни извори насочват към връзката между българи и перси.

В екипа са и Петко Колев, председател на Общобългарска фондация "Тангра-ТанНакРа", доц. д-р Иво Панов, ръководител на катедра "Класически Изток" и на специалност "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" - иранист, доц. д-р ст.н.с. Ружа Нейкова-Саева от Института за фолклор, БАН - специлист по фолклор и музикознание, Иво Леонкев, преподавател в НАТФИЗ, оператор-фотограф, д-р Славян Стоилов, оператор-фотограф, специалист по вътрешни болести - традиционна медицина.

Публикуваната в "Списание 8" статия, според която българите са под 20% славяни, предизвика широка обществена и медийна дискусия.

Авторът д-р Славян Стоилов се позовава на ДНК-анализ на проф. Иво Кременски, според който 40% от гените ни са на 7800 г., а 40% - още се проучват, но логично остават за индоевропейските по произход българи.

"Оказа се, че 40% от гените ни са от народ, живял по нашите земи преди 7800 г. Това са хората, оставили Варненското съкровище - най-старото обработено злато в света", пише д-р Стоилов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@