5

Д жеф Безос и екипът му са започнали изграждане на нов часовник. До тук нищо впечатляващо, особено за най-богатия човек в света. Часовникът обаче е специален. Той трябва да е "символ на дългосрочното мислене", казва Безос в Twitter.

Безос стана най-богатият човек в модерната история

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

Уникалното на часовника е, че той ще е разположен в шахта с дълбочина 152 метра. Приблизително толкова ще е и височината на часовника.

Бил Гейтс ще строи града на бъдещето в пустинята Аризона

Човекът, променил интернет в три минути и половина

Устройството е замислено като часовник за 10 000 години напред. То е изцяло механично, без никаква електроника по него. Ще се захранва от термалните цикли на деня и нощта и се синхронизира със слънчевия обяд, т.е. моментът, в който Слънцето преминава на най-високата точка на небосклона в даден меридиан.

Часовникът няма да отчита секунди и минути. Той дори няма да отчита часове, дни или седмици. Той ще измерва времето в години. Един "тик" ще бъде една година. Стрелката ще се мести с една стъпка веднъж на един век. Има и кукувица, но тя ще се появява само веднъж на хилядолетие.

Идеята на часовника е да бъде ярък и траен символ на дългосрочното мислене. Той трябва да напомня на хората днес да мислят как техните действия и решения ще се отразяват на бъдещето.

Парите не купуват щастие, казват милиардерите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@