2

Т ърсенето на извънземни цивилизации е все по-популярна задача сред учените. Сега група учени от шведския университет "Упсала" и германският университет на Хайделбърг изучават данните на сателита Gaia, за да търсят извънземни мегаструктури, съобщава онлайн изданието CNET.

Учени откриха диаманти с извънземен произход

НАСА ще търси екзопланети с уникален нов сателит

Сателитът е на Европейската космическа агенция (ЕКА) и прави подробен каталог на милиарди звезди в Млечния път. Учените използват първия комплект данни от септември 2016 г. и са го сравнили с наблюдения от проекта RAVE в Австралия. Целта е да се сравнят разликите в местоположението на определени звезди.

Оказва се, че двата проекта имат разминавания в изчисленията колко далече е една звезда. Според учените това може да се получи при наличие на частична Сфера на Дайсън. Това е теория на американския физик Фриймън Дайсън от 1959 г. Според него напреднали извънземни цивилизации могат да изградят гигантски сфери около своите звезди, чрез които да могат да използват енергията, която се излъчва от тях.

SpaceX иска да намери "хора" в други галактики

Учени ще търсят "изчезнали" метеорити в Антарктида

Сравнението на двата комплекта данни показва, че има няколко звезди, при които има подобни разминавания, които може да се породят от Сфера на Дайсън. Допълнителни анализи на тези звезди обаче са показали, че става дума за грешки в данните. Това обаче не важи за звездата TYC 6111-1162-1, в данните за която няма грешки.

Затова тя е изучена допълнително с трета обсерватория. Не са открити следи от извънземни мегаструктури. Вместо това е открита придружаваща звезда, която също може да породи подобно отклонение.

Междузвездният астероид няма извънземни обитатели

Въпреки неуспеха, учените смятат, че методът им на търсене на Сфери на Дайсън е резонен и ще продължат да го използват. Те очакват, че със следващия комплект данни на Gaia, който се очаква през 2020 г., информацията от сателита ще е още по-подробна, което ще направи търсенето по-ефективно. Тогава учените планират да анализират по 1 млн. звезди едновременно. До тогава те ще анализират и последния комплект данни, който ЕКА пусна тази седмица.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@