14

У чени от института EPFL обявиха, че са открили миниатюрни диаманти с извънземен произход. Те са част от метеорит, който е паднал на Земята през 2008 г., съобщава БиБиСи.

НАСА ще търси екзопланети с уникален нов сателит

Boeing и Rolls-Royce инвестират в нов тип двигател

Учените са анализирали фрагмента подробно, като са открили много подробности за неговия произход. Той идва от стара, унищожена планета, която е съществувала в ранните години на Слънчевата система. Астрономите смятат, че планетата е била с размерите между тези на Меркурий и Марс, като се е разпаднала след сблъсък с друго космическо тяло.

SpaceX иска да намери "хора" в други галактики

Учени ще търсят "изчезнали" метеорити в Антарктида

Изчисленията им показват, че налягането, което е нужно, за да се образуват диаманти от такъв тип и с такава структура могат да се образуват само на планети с подобни размери. Откритието подкрепя и теорията, че днешните планети в Слънчевата система не са оригиналните, а са образувани от останките на големи "прото-планети". Те са се формирали в първия милион години на Слънчевата система.

Мъск: Вероятно е да има нова тъмна епоха

Междузвездният астероид няма извънземни обитатели

"Тези метеорити идват от ера, до която нямаме достъп", коментира Фаранг Набией пред The Washington Post. Той е част от екипа, извършил проучването.

Освен диаманти, във фрагмента от астероида се съдържат и останки от метал, които също отговарят на критериите за планета с размерите на Меркурий или най-много на Марс. Макар откритията да подкрепят теорията за "прото-планетите", учените няма как да знаят със сигурност дали това е така и какво е довело до тяхното разпадане. Те изчисляват, че това се е случило преди около 4,5 млрд. години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@