4

HP обяви, че е създала нов 3D принтер, който може да създава части от метал. Устройството се казва Metal Jet и е насочено към индустриалните клиенти, съобщава онлайн изданието CNET.

Създадоха 3D обекти, които предават WiFi без електроника

GE разработва гигантски 3D принтер за самолетни части

Според HP принтерът е по-бърз и икономичен спрямо рязането на метални части с лазер. Устройството струва 400 000 долара, като вече има няколко големи клиента. Сред тях са Volkswagen и Johnson & Johnson Medical Devices. И двете компаниите планират да използват технологията както в разработката на нови компоненти, така и в масовото производство.

В САЩ искат забрана за 3D принтирани оръжия

Именно това е и целта на HP, като първоначално се фокусира върху масовото производство на елементи от стомана чрез Metal Jet. 3D принтерът използва тънък слой от прахообразен метал. Главата на принтера минава над този слой и добавя свързващ материал към местата, където обектът се нуждае от плътен метал.След това се добавя нов слой прахообразен метал, нов свързващ материал и така докато се изгради целия компонент.

Чрез този процес са нужни около 4 до 5 часа за принтирането на група продукти, които са в пълния обем на принтера - 430х320х200мм. Точността на принтирането е много голяма - 20х20х50 микрона. Това позволява прецизно създаване и на миниатюрни, но здрави компоненти.

Учени създадоха изкуствено сърце чрез 3D принтер

3D принтер направи къща за 9500 евро за 24 часа. Вижте я

Неизползваният прахообразен метал може да се върне обратно за друго принтиране. Готовият елемент пък преминава допълнителен процес на нагряване, за да свърже окончателно веществата и да създаде завършения елемент.

Това е само първата версия на този тип принтер, като HP казва, че ще продължи да го разработва и развива. Вече са планирани и подобрения, които да ускорят скоростта на принтиране и да намалят разходите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@