2

С ветът на авиацията за сега остава без един от най-необикновените си представители - Airlander 10. Това е прототип на компанията Hybrid Air Vehicles, който носи титлата на най-дългия летателен апарат в света. Компанията обаче смята да го пенсионира, защото той вече не е нужен, съобщава Guardian.

Учени създадоха първия самолет без движещи се части

Космическият самолет на Virgin летя с 3025 км/ч

Вместо това тя ще се насочи към разработката на подобрен модел, който да влезе в серийно производство. Освен това работи и по още по-голям модел - Airlander 50.

Производството на "Грипен" се развива с добавена реалност

Emirates може да вози пътници в самолети без прозорци

"Въздушният кораб" е комбинация от самолети дирижабъл. Прототипът Airlander 10 е дълъг 92 метра и широк 44 метра. Той може да излита и каца от различни повхърхности стига те да са сравнително равни.

Апаратът може да достига височина 2100 метра. Проектът оригинално е разработен като разузнавателен летателен апарат за американската армия, като първият му полет е през 2012 г. Програмата е спряна през 2013 г., като Hybrid Air Vehicles купува апарата и го преработва. Той може да се използва за превоз на товари, хора, като комуникационен център, за доставка на помощи и мониторинг.

7 любопитни факта за новия най-голям самолет в света

Прототипът лети общо 6 пъти и макар че има различни инциденти с него, включително повреди при последното кацане, основните системи и технологии доказват концепцията. Затова компанията смята, че няма нужда повече от прототипа, той е изпълнил задачата си и преминава към следващия етап - финални детайли и доработки, които да завършат проекта и да започне серийното производство на готовия модел.

НАСА намалява шума от самолетите със 70%

Компанията не казва дали вече има поръчани бройки от летателния апарат и колко. Въпреки това тя казва, че очаква да има "много, много" екземпляри в небето. Това трябва да се случи в рамките на следващите няколко години

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@