1

М ного приложения събират данни за активността на потребителите. До тук нищо ново. Също така повечето приложения дават възможност на хората да спрат това следене и събиране чрез настройките. Оказва се обаче, че твърде често това е само привидно и следенето продължава, съобщава онлайн изданието CNET.

Потребителите ще могат да трият съобщения в Messenger

Приложения споделят данни с Facebook без разрешение

То е получило изследване на Международния институт по компютърни науки, което е анализирало поведението на мобилни приложения за Android. Резултатите показват, че около 17 000 приложения събират идентифицираща информация за потребителите и техните действия с мобилните им устройства. Това е нарушение на правилата на Google Play Store, които не позволяват да се събират данни, чрез които може да се идентифицират хора и да им се предлагат реклами.

Приложенията събират уникалния идентификационен рекламен номер на потребителите, като го свързват с друга информация за техните устройства и профил. Google препоръчва да се събира само рекламния номер, който потребителите имат възможност да нулират и сменят. Компанията разрешва да се свързва тази информация само сред изричното разрешение на потребителя.

Facebook призна, че ИТ гиганти са могли да четат и трият лични съобщения

Facebook споделил личните снимки на милиони хора с мобилни приложения

Според авторите на проучването обаче, често създателите на приложения не спазват тази препоръка. Серж Егелман, който е ръководител на екипа направил проучването, коментира, че откритията са били предадени на Google още през септември миналата година. Оказва се, че много приложения изпращат на рекламодателите тази идентифицираща информация.

Егелман коментира още, че практиката се прилага и от някои по-популярни приложения. Сред тях са Clean Master, Battery Doctor, Angry Birds Classic, Audobooks на Audible и др. Повечето от тях не са коментирали темата. Авторите на Clan Master и Battery Doctor (една и съща компания), коментират, че действително събират такива данни, но те не се използват за реклами, а за вътрешен анализ и не нарушават правилата на Google или каквито и да е закони.

6 признака, че сте роби на телефона си (СНИМКИ)

Google коментира, че е проверила получените данни и е взела мерки срещу някои от приложенията, за които е потвърдила нарушения. Компанията обаче не казва кои и колко са те. Интернет гигантът уточнява, че може да следи за такива нарушения само, когато те използват собствената ѝ рекламна мрежа, но няма как да проверява данните на други рекламни мрежи, които приложенията може да използват. Въпреки това казва, че ще взима мерки срещу всички приложения, които са уличени в нарушаване на правилата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@