Възможна ли е образователна революция?
Източник: netinfo
0

П ричината да напиша тази статия всъщност не е анонсът на Apple миналата седмица, макар че той ми напомни за доста стара моя идея, а и ми даде почва за разсъждения. Както със сигурност знаете (ако не знаете, прочетете краткото резюме тук), момчетата от Купертино представиха нов тип интерактивни учебници, които се разпространяват чрез iBookstore и наистина са реализирани невероятно. Те включват не само видео и прекрасни галерии, но и тестове за самоконтрол, малки интегрирани уиджети, които стимулират учениците и студентите да докосват, буквално и метафорично, това, което учат. Ако имате iPad, може да свалите безплатния "Life on Earth" от E.O. Wilson и да се насладите на еталон за прекрасен учебник. Ако трябва да обобщя - съдържанието на образователната секция в iBookstore, дори и засега изключително малко, е безспорно най-добрият и завладяващ начин за учене, който съм срещал досега. 

 

 

Както щатската, така и всички останали образователни системи обаче са изправени пред редица проблеми, някои от които са толкова сериозни, че дори най-доброто образователно съдържание не може да помогне. Самият Фил Шилър сподели това в началото на конференцията и наблегна на факта, че Apple не се стреми да спаси образователната система, а да стимулира осъвременяването й на един от проблемните фронтове. 

В долните няколко абзаца ще споделя своите виждания за проблемите на образованието, някои от които са сравнително локални, но повечето засягат целия свят. Вярвам, че голяма част от читателите вече са разсъждавали по тези въпроси.

 

Липса на стимул

Безспорно основната причина за безумно ниското ниво на ангажираност както в средното, така и, макар и в по-малка степен, във висшето образование е липсата на стимул. Колкото и изтъркано да звучи, обществото и дори родителите насаждат в учениците идеята, че можеш да бъдеш успешен и без да се стараеш кой знае колко в училище, нещо повече, старанието и отдадеността, които по принцип би трябвало да бъдат повсеместни, се порицават. Проблемът се задълбочава и с влиянието на културните особености, което е особено силно изразено в България. 

 

Никога не съм предполагал, че ще напиша тези редове и знам, че звуча като изкуфял професор в национална телевизия, която никой не гледа, но всичко това е самата истина. 

Нивото на интерактивност на учебниците не е решение за този проблем. 

 

Съдържанието се поднася скучно и незаинтригуващо

Всеки от вас, без значение кога сте завършили гимназиалното си образование, си спомня безкрайното отегчение, на което преобладаващата част от преподавателите подлагат своите ученици. Дори най-големите желание и амбиция и най-интересният материал могат да бъдат убити от сухо и безинтересно поднасяне. Включително и iУчебниците на Apple. По мои наблюдения, които далеч не са достатъчни, професионализмът и ангажираността на преподавателите се повишава в посока запад, както и с преминаването във висшите училища.

В случая идеята на Apple наистина може да бъде от полза, защото наличието на интерактивно съдържание и разчупения формат на учебника води до по високо внимание от страна на учениците/студентите. А това, от своя страна, е от огромно значение за преподавателите. 

Изкуствена среда 

Моят най-голям проблем със съвременното средно образование е, че то поставя учениците в изкуствена среда. Тази тенденция е значително по-слаба във висшите учебни заведения. 

Нека започнем с най-елементарни примери от началното образование - ученето на стихотворения и текстове наизуст. До последната гимназиална година тази идея се запазва, макар и в далеч по-прикрит и общ вид. Истината е, че наизустяването и възпроизвеждането на информация не е нужно качествено в коя да е среда не е ценно качество от векове насам. В наши дни то изглежда още по-абсурдно, имайки предвид възможностите на технологиите, от които сме заобиколени. 

Подобно ужасно явление е запомнянето на факти. В епоха, в която всеки факт е на няколко клика разстояние, запомнянето на точни дати в часовете по история, например, е абсурдно

Нещо повече, преобладаващата част от съвременните устройства и технологии остават забранени в училище. Справката с интернет за даден факт или събитие е напълно изключена, а дори използването на калкулатор в час по математика обикновено не е позволено. 

Ефектът от това е, че вместо да се набляга на умения и познания, които са по-скоро творчески или принципни, учениците се учат да правят това, което машините правят вместо нас в истинския живот. 

Заради изброените в абзаца проблеми средата на образователната система е изкуствена и често няма почти никакви допирни точки с реалността. Клиентите на учебните заведения остават неподготвени за истинския живот. 

 

Икономическото препятствие

Идеалистичният вариант на идеята за напълно дигитални учебници на Apple е съвършен. Също като всички добри идеи обаче, той не се случва във вакуум и законите на физиката действат. Кокошките не снасят сферични яйца. Триенето съществува. Метафорите ми свършиха. 

По време на презентацията Фил Шилър сподели, че един добър учебник в САЩ струва между 60 и 100 долара и покупката на един iPad всъщност излиза по-евтина, а товарът на гърбовете на ученици и студенти и значително по-малък. Първата част от твърдението обаче е леко тенденциозна. Не са малко училищата и университетите, които предоставят безплатни учебници на своите ученици и студенти. Дори това да се случи в iBookstore, iPad с Wi-Fi и 16GB памет продължава да струва 499 долара. В рамките на българската икономика таблет могат да си позволяват изключително малко студенти и още по-малко ученици. Нещо повече, планът за средното образование не включва наличието на устройства в клас, а унифициран софтуер, подобен на iTunes U, липсва. 

Казано накратко - покупката на iPad с образователна цел все още е твърде голяма инвестиция както в България, така и в страните с по-висок стандарт. Не бива да забравяме, че е немислимо студент да завърши бакалавърската си степен със същия iPad, с който е започнал в първи клас, тъй като дотогава хардуерът би бил античен. 

Учебниците за iPad са едно от най-добрите неща, които са се случвали на образованието в последното десетилетие, но не са революция. Те не правят масова реформа, а украсяват и привидно модернизират иначе допотопната същност на образователната система, която не се е променила съществено от векове. Това, разбира се, не означава, че екипът на Apple не се е справил добре със задачата. За поправянето на системата просто трябва да се погрижат други институции. 

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 48 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 53 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година