Какво да очакваме от следващия iPhone?
Източник: netinfo
0

С лед като Apple спря да представя новите си смартфони по време на конференцията за разработчици WWDC през лятото, компанията обедини музикалното си събитие с анонсирането на всеки нов iPhone. Разбира се, досега това се е случило само веднъж - през 2011 г. с iPhone 4S, но момчетата от Купертино нямат навика да бягат от традициите, които самите те създават. Именно затова можем да бъдем сигурни, че следващият iPhone ще бъде анонсиран през октомври или ноември (второто е по-малко вероятно) и ще бъде на пазара в същия период. Какво обаче можем да очакваме от шестия смартфон на Apple и заслужава ли си да отложим покупката на 4S или актуално предложение с Android или Windows Phone

Четете надолу. 


Да очакваме ли много?

Една от неприятните страни на съвременната технологична индустрия е все по-голямата липса на съспенс. Каквито и опити за прикриване на работата си да правят големите технологични компании, множеството изтичания на информация, били те контролирани или не, постепенно унищожават онова приятно детинско чувство на първично очакване. Анонсите на новите продукти на Apple спадат именно в тази категория. Първият iPhone, представен през 2007 г., втрещи технологичната индустрия. Стив Джобс и компания определено искаха да постигнат сходен ефект с iPhone 4, но нехайният им инженер и лошият късмет със случката в бара разобличиха новия дизайн няколко месеца преди официалното събитие. 

Няма как да ни накара да смятаме, че следващият iPhone няма да бъде поредният цялостен и последователен ъпгрейд. Не е рентабилно да смятаме, че технологичните концерни могат да ни изненадват с невероятно шокиращи предложения всяка година - отличен пример за това е и Galaxy S III на Samsung, който, макар и невероятен смартфон, е естествено продължение на Galaxy S II


Име

Новият iPhone със сигурност ще се нарича просто "новият iPhone". Тази политика на компанията си личи ясно от "новия iPad", а всъщност е налична във всички нейни продукти вече десетилетия. Погледнете към Mac компютрите, iPod плейърите и дори Apple TV. 


Цена

Новият iPhone със сигурност ще струва колкото всеки друг смартфон на компанията през последните няколко години, а именно - 199 долара за 16 GB версия, 299 долара за 32 GB версия и 399 долара за 64 GB версия. Продажбите на iPhone 3GS окончателно ще бъдат спрени, а iPhone 4 с 8 GB памет ще замени неговото място като най-достъпния iPhone на пазара. iPhone 4S пък се превръща в модела от среден клас, който, логично, ще струва 99 долара. Всички споменати цени са с договори към щатски оператори. 


Дисплей (физически размери)

Безспорно най-интересната страна на следващия iPhone е дисплеят. Още преди анонса на 4S голяма част от слуховете сочеха към предстоящо устройство с 3.7 или дори 4-инчов диагонал на панела но очевидно те се оказаха погрешни. 

Не можем да заложим всичко на факта, че новият iPhone наистина ще направи този скок, но шансът определено е огромен. Почти всички изтекли снимки и спецификации сочат към 3.7, 3.9 или 4-инчов смартфон. Въпросът всъщност е доста сложен. Когато Стив Джобс и компания представиха първия iPhone, гуруто сподели, че след дълги изчисления на ергономиката инженерите на Apple установяват оптималния размер за сензорен дисплей на мобилен телефон, който, очевидно от портфолиото на Apple в последните години, е 3.5 инча. Следвайки тази логика, не би трябвало нито един от следващите iPhone-и да получи по-голям дисплей, тъй като ръцете на хората не променят размерите си особено от еволюционна гледна точка. 

Другият възможен сценарий, свързан с размера на дисплея на следващия iPhone, е свързан с конкуренцията на Apple. Дори устройствата от най-нисък клас вече имат 3.5 или 3.7-инчови дисплеи, а хай-енд моделите достигат стойности от 4.5, 4.65 или дори 5.3 инча. Неведнъж сме писали, че тази война е по-скоро маркетингова, и се надяваме до няколко години азиатските производители да започнат да разсъждават малко по-трезво, за да достигнем до стабилно разпределение на дисплеите, каквото наблюдаваме в пазара на лаптопи. Няма значение, че по-големите дисплеи обикновено не показват повече съдържание - Apple е притисната от хода на индустрията. И макар момчетата от Купертино да са последните, които биха се поддали на подобен натиск, напълно резонно е да заключим, че следващият iPhone ще е с около 4-инчов дисплей.

 

Дисплей (резолюция)

Следвайки идеята за около 4-инчов дисплей (4.08 инча според най-достоверните слухове) и запазване на пикселната гъстота, определена от Retina брандинга на Apple, екранът на следващия iPhone би трябвало да има резолюция 1136 х 640 пиксела. Какво обаче ще показват тези допълнителни 176 пиксела? Ако слуховете се окажат верни, Apple няма да промени ширината на дисплея, а просто ще го направи по-висок, което не би позволило равномерно увеличение на изобразеното върху дисплея съдържание. Това се случи с четворния скок (320 х 480 към 640 х 960) в iPhone 4.

Възможно е интерфейсните инженери на Купертино да увеличат височината на лентата с нотификации или да въведат изцяло нов елемент в iOS. Не бива да забравяме, че шестата основна ревизия на операционната система бе представена по време на WWDC, но в новостите не се включваше информация за подобна иновация. 

Авторите на приложенията, които искат да се възползват от новата резолюция (тоест, всички), ще трябва да оптимизират софтуера си, което никога не е било проблем в екосистемата на Apple.

 

Дизайн

Дизайнът на следващия iPhone не би трябвало да бъде фундаментално различен от този на 4/4S. Някои изтекли снимки и рендъри показват допълнителна алуминиева лента, както и козметични промени по лайстната около корпуса, но като цяло не бихме заложили на шокираща промяна. Колкото и спорен аспект на даден продукт да е дизайнът, не можем да не отбележим, че iPhone продължава да е един от най-добре изглеждащите и солидни смартфони на пазара.

Най-сериозната промяна във външния вид на новия iPhone би трябвало да е новият 19-щифтов порт, който ще замени използвания дълги години 30-щифтов интерфейс на компанията. Последният е нарицателно за цяла индустрия от аксесоари, така че можем да бъдем сигурни, че Apple ще предложи преходници. Следвайки изискванията на ЕС, би трябвало новият порт да е съвместим и с microUSB


Хардуер

Една от най-неизвестните страни на новия iPhone е хардуерът. Смартфонът със сигурност няма да включва 8-ядрен процесор, както твърдят някои от най-абсурдните слухове. В мрежата обаче не е налична почти никаква информация за A6, чипа, който логично ще наследи A4 и A5 на Apple. Сигурни сме, че той ще има повишена тактова честота и оптимизиран производствен процес, но конкретните му особености все още са зад гъст слой мъгла. Същото се отнася и за графичните възможности на силиция. 

Камерата на следващия iPhone може и да не претърпи подобрения от гледна точка на резолюция, тъй като това не дава сериозно отражение на крайните резултати. Сензорът и оптиката на iPhone 4S и в момента са най-добрите на пазара, ако изключим камерафона на Nokia 808 PureView. Като цяло - не очаквайте сериозни промени по фото и видео възможностите. 


iOS 6

Apple представи iOS 6 заедно с финалната версия на OS X Mountain Lion и Retina MacBook Pro лаптопите по време на WWDC тази година. Можете да прочетете подробна информация за нея в нашата статия тук


Продажби в България

Страната ни никога не е била част от първата група региони, в които започват продажбите на нови Apple продукти, и това е логично, имайки предвид икономическите й мащаби. Очакваме продажбите на новия iPhone по нашите географски ширини да започнат в рамките на втората вълна, вероятно в средата на ноември, стига анонсът да е през октомври. Все още не разполагаме с информация дали и третият български мобилен оператор ще започне официална дистрибуция. 

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер