0

Е дна от основните пречки пред изкуствения интелект е способността му да "разбира" или "оценява" изкуство, защото то е абстрактно. Това обаче може да се промени, тъй като Google обяви, че изкуственият ѝ интелект вече може да оценява снимки според техните естетически качества, съобщава самата компания в своя блог.

Изкуствен интелект на Google откри нови екзопланети

Мобилните технологии ще са център на новия Windows 10

Тя съобщава, че е създала система с името NIMA (Neural Image Assessment). Системата използва сложна невронна мрежа, за да анализира качествата на снимки и да избира най-добрите кадри.

Системата е обучена чрез подбор на снимки и хистограми на кадри с оценки според тяхното качество, например от фото конкурси и др. Това дава на невронната мрежа достатъчно добра представа какъв тип снимки са предпочитани от дадени хора и ѝ позволява да може да подбира кадри, които смята, че ще им харесат.

Новите професии след като роботите вземат сегашните

В близко бъдеще софтуерът ще може да се пише сам

Според Google NIMA може да оценява снимките с достатъчно голяма близост с мнението на хората. А това отваря много нови врати за фотографски приложения, софтуер за обработка на снимки и др. Има възможност дори за създаване на програми, които автоматично да извършват почти цялата обработка на снимките според конкретни художествени критерии, а не просто математически алгоритъм каква яркост например би била по-добра.

В близко бъдеще софтуерът ще може да се пише сам

Разбира се, тези възможности остават за малко по-далечен план. NIMA е само първата стъпка в реализирането на тези цели. Платформата показва, че е възможно и за изкуствения интелект да оценява качеството на дадена снимка по художествени критерии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@