0

К нигите и сериалът "Игра на тронове" постепенно наближават своя край. Феновете вероятно ще трябва да почакат до 2019 г., за да разберат финала на сагата. А до тогава може би ще имат нова книга от поредицата. Тя обаче не е дело на Джордж Р.Р. Мартин, а на изкуствен интелект, съобщава онлайн изданието ScienceAlert.

Какво следва след края на Игра на тронове?

Разкриха психологическото въздействие на „Игра на тронове”

Книгата е създадена от алгоритъм на софтуерния инженер Зак Тоут. Алгоритъмът е бил "захранен" с петте книги от поредицата и е имал за задача да предвиди какво ще се случи. Книгата вече е публикувана в портала GitHub. Тоут предупреждава, че в нея има и информация от последния седми сезон на филма, както и от книгите. Така че, ако човек е изостанал с материала от поредицата, не трябва да я чете.

В книгата на изкуствения интелект са използвани и популярни теории на феновете. Други също популярни теории пък са били пресъздадени от самия алгоритъм. Софтуерът е измислил и свои обрати в сюжета, които най-вероятно няма да намерят място нито в книгите, нито в сериала. Компютърният автор дори е добавил и измислени от него персонажи.

Топ 8 на най-сексапилните актриси в "Игра на тронове"

От професия електротехник до роля в "Игра на тронове"

Карис ван Хутен: Жрицата на троновете

"Очевидно, текстът не е перфектен. Той не надгражда дълга история и граматиката не е идеална. Но невронната мрежа може да учи основите на английския език, както и стила на Мартин и да ги пресъздава по свой начин", коментира Тоут пред онлайн изданието Motherboard.

На теория изкуственият интелект трябва да може да създаде пълноценно продължение на поредицата. Реалността обаче е по-различна и показва, че интелигентните алгоритми все още не са достатъчно развити. Той допуска грешки и дори "връща" вече загинали персонали.

"Реалността е, че този модел не е достатъчно добър да го направи. Ако беше, то тогава реалните автори щяха да си имат проблеми, но той прави много грешки, защото все още не съществува технология, която да обучи перфектен генератор на текст, който да помни сложни сюжети в продължение на милиони думи", коментира Тоут.

Един от основните проблеми е, че колкото и да са подробни книгите, те реално не съдържат достатъчно информация за алгоритъма, на която той да базира своя текст. Хората могат да доизграждат детайлите чрез въображението си, но разнообразието от думи не позволява на изкуствения интелект да открие последователности и връзки. Според Тоут, за да може това да се случи при сегашното ниво на технологията, всяка от книгите трябва да е 100 пъти по-дълга и със синтаксиса и думите като от детска книга.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@