0

Д ълги години една от големите битки при технологичните компании беше Microsoft срещу Apple. След това - Samsung срещу Apple, Apple срещу Google. Сега се заражда нова голяма битка, съобщава онлайн изданието BusinessInsider - Google срещу Amazon за това коя компания ще господства в интернет.

Amazon и Google се скараха заради YouTube

На пръв поглед Google и Amazon нямат много общо дейностите си, но всъщност имат доста повече допирни точки от очакваното. Освен това, може дори по-важно - идеите им за развитието на интернет в бъдеще са доста сходни.

ИТ гигантите в надпревара кой ще сложи край на смартфона

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

Какви са досегашните сходства на компаниите накратко: те разработват и предлагат свои смартфони, а Amazon има и таблети и популярния четец Kindle. Освен това имат доста голямо участие в разпространението на онлайн музика, видео, книги. Google прави това чрез Play Store и музикалните си услуги, а Amazon - чрез абонамента Prime. Освен това Amazon активно инвестира в създаването на съдържание.

Кои ИТ компании пазят потребителите си най-добре

10 малко известни факта за Amazon

И двете компании имат доста сериозно присъствие в облачните услуги и предлагането на хостинг. Amazon Web Servcies се радва на особено голяма популярност. И освен това Google и Amazon усилено работят по гласовите си асистенти - Google Assistant и Amazon Alexa. Това е свързано и с доста работа по развитие на изкуствен интелект, машинно обучение, софтуер, мобилни технологии и др.

Наскоро се появиха и първите публични искри между двете компании. Google спря поддръжката на YouTube за едно от умните устройства от серията Echo на Amazon, което има дисплей, използва Alexa и позволяваше гледане на видео от онлайн портала. Компаниите си размениха обвинения, че си пречат и не изпълняват правилата на продуктите. В крайна сметка обявиха, че ще преговарят отново и ще се опитат да решат спора.

Несъгласието между компаниите подсказва и тяхното особено голямо желание тези умни асистенти и свързаните с тях устройства и услуги да се развиват по различен начин. Всяка компания има своя идея как трябва да изглежда подобен гласов асистент и как да се използва и не иска да отстъпва на конкурентите.

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

И докато Alexa се оказа неочакван от Amazon продукт, който носи на компанията си нови възможности и пазари, Google неведнъж е заявявала, че вижда голяма част от собственото си бъдеще в гласовите асистенти. Една от далечните мечти на основателите на Google дори е един ден хората да могат да говорят с търсачката на компанията като с човек и да получават отговор на всеки възможен въпрос. Подобна мечта не се отхвърля лесно и затова Google ще работи доста устремено в тази посока, а това неизбежно ще създаде искри с конкурентите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@