3

Apple е в процес на активна разработка на изцяло ново поколение дисплеи, съобщава агенция Bloomberg. Компанията работи по т.нар. MicroLED технология, която може да бъде наследник на популярните в момента OLED панели.

Следващият Google няма да дойде от Силициевата долина

Ерата на Apple приключи, смята Питър Тийл

Според източниците на Bloomberg, Apple в момента прави тестове с малък брой подобни дисплеи в Калифорния. Предимствата на MicroLED панелите са, че те ще позволят създаването на по-тънки устройства, а самите дисплеи ще са по-ярки и ще консумират по-малко енергия.

За момента обаче производството на MicroLED панели е доста по-трудно и скъпо от това на OLED. Преди около година ситуацията е била доста тежка и Apple почти се е отказала от проекта. Сега обаче има достатъчно напредък, който да кара компанията да гледа към бъдещето прилагане на MicroLED в устройствата си.

Продажбите на смартфони падат за пръв път в историята

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Най-вероятно първата джаджа на компанията, която ще има MicroLED панел, е бъдеща версия на Apple Watch. Това обаче може да се случи най-рано след около две години.

Решението на Apple сама да разработва дисплеите на устройствата си е част от стратегията на компанията постепенно да намалява зависимостта си от външни фирми. В момента тя разчита на други производители за голяма част от компонентите на устройствата си. Ако Apple успешно поведе сегмента на MicroLED, това ще се отрази благоприятно на компанията и ще ѝ позволи да предлага отличаваща се технология спрямо конкурентите си.

Apple: Свободата на словото е важна, но не е всичко

Преди всичко това обаче да е факт, Apple първо трябва да реши проблемите с масовото производство на тези панели. Нужно е създаването на ново оборудване, а и конкуренцията също работи в сферата. Проектът коства и доста средства, като Apple е заделила цял завод за тестовото производство, както и 300 инженери.

Какво може да се купи на цената на iPhone в Индия

Седем малко известни факта за Apple

Технологията е доста сложна, като се нуждае от милиони индивидуални пиксели, като всеки от тях има по три компонента - червен, зелен и син диод. Всеки от тях трябва да бъде направен и конфигуриран отделно, За момента процесът по производство се справя с малки дисплеи, по около 2 инча и то в ограничено количество. Затова се очаква да минат още няколко години, преди технологията да е напълно готова за бързо масово производство на MicroLED панели за смартфони.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@