2

П опулярността на криптовалутите прави хакерите все по-изобретателни в опитите им да печелят от тях. Един от новите похвати е използването на предварително заразени програмни архиви, които потребителите теглят на устройствата си, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Крадци задигнаха машини за криптовалута за 200 000 евро

Конференция за криптовалути посрещна с чужди скъпи коли

Компаниите за киберсигурност Fortinet и Kromtech са открили 17 подобни архива в платформата Docker Hub, които са били изтеглени над 5 млн. пъти от потребители. Те са били качени в платформата още през юли и август миналата година и са останали незабелязани в продължение на месеци, въпреки че още през септември миналата година е имало оплаквания от потребители.

През януари т.г. е имало още оплаквания, както и сигнали от компании за киберсигурност. Едва през май т.г. след поредните оплаквания, архивите са били премахнати. Всички те са били качени само от един профил с името docker123321.

Facebook обмисля да създаде своя криптовалута

Уорън Бъфет: Bitcoin е отрова за плъхове на квадрат

Анализ на компаниите за киберсигурност показва, че повечето архиви са били свързани с един и същи виртуален портфейл за криптовалутата Monero. За тези повече от 10 месеца време, портфейлът е генерирал близо 545 Monero единици, които възлизат на около 90 000 долара.

"За обикновените потребители, да свалиш архив от Docker е като да изтеглиш нещо от някъде, да го пуснеш и да се надяваш, че всичко ще е наред, без да знаеш какво има вътре", пише компанията Kromtech. Те предупреждават, че макар архивите да са махнати от Docker Hub, все още има много сървъри, на които вече изтеглените копия продължават да се използват.

19-годишен Bitcoin милионер: Сам си си виновен, ако за 10 години не си богат

Сорос обмисля да започне търговия с криптовалути

Освен това има случаи, в които вирусът продължава да работи дори когато администраторите си мислят, че са решили проблема с махането на архивите. Затова се препоръчва повишено внимание от страна както на администраторите, така и на потребителите за признаци за наличие на "вирус-копач" в системите им. Най-често това е повишено използване на системни ресурси и забавяне на работата на машината без видима причина.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@