6

И сторията и произходът на Bitcoin са доста неясни. Има няколко души, които твърдят, че са създатели или участвали в създаването на криптовалутата. Един от тях е Крейг Райт, който сега е съден за 10 млрд. долара от брата на другия човек, който се смята за съосновател на Bitcoin, съобщава сп. Motherboard.

Криптовалутите пречат на търсенето на извънземни

Хакери атакуват телевизори, за да копаят криптовалути

Историята е доста сложна. Една от версиите е, че Bitcoin е създаден от Крейг Райт, но Дейв Клаймън е работил заедно с него и има важна роля в първите стъпки на криптовалутата. Клаймън е бил парализиран заради болест и през 2013 г. е починал заради усложнения.

Европейският съюз определи криптовалутите за балон

Криптовалутите създадоха недостиг на видеокарти

Неговият брат Ира Клаймън обаче смята, че Дейв е бил сериозно ощетен от Райт. Според Ира Клаймън неговият брат и Райт са работили заедно и са създали софтуер, който е бил използван за "копане" на Bitcoin в първите години на криптовалутата. Клаймън обаче твърди, че брат му така и не е получил неговия дял от генерираните Bitcoin, освен това е нарушена и част от интелектуалната му собственост върху софтуера.

Клаймън обвинява Райт, че след смърта на Дейв Клаймън, Райт е започнал "схема", което е целяла да вземе всички негови Bitcoin единици. Клаймън казва, че не знае колко точно Bitcoin-а са били отнети от активите на брат му, като иска съдът да определи точния брой. Според адвокатите му става дума за между 300 000 и 1,1 млн. биткойна. Така максималната стойност на исканите Bitcoin може да прехвърли 10 млрд. долара.

19-годишен Bitcoin милионер: Сам си си виновен, ако за 10 години не си богат

Рубини: Криптоманиаците са кибертерористи

Интересна подробност е, че никъде в делото не се споменава, че някой от двамата е създател на Bitcoin и тази тема изобщо не се дискутира. "Няма значение дали някой от тях е бил в екипа на Сатоши Накамото (смятан за псевдоним на реалния създател на Bitcoin) или са самия Сатоши. Това, което е от значение е, че е видимо от признанията на Крейг, доказателствата и имейлите, че и двамата са "копали" Bitcoin от създаването на Bitcoin или малко след това", казва адвокат на Клайман пред Motherboard.

Според ищеца, Райт е подправил документи, с които след смъртта на Клаймън е обявил, че Клаймън му е прехвърлил цялата собственост на общата им компания W&K, която притежава активите в Bitcoin. Ира Клаймън твърди още, че когато изразил съмненията си за тези документи Райт му обещал, че ще му плати дяла на брат му, за да не повдига въпроса публично, но това така и не се случило.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@