3

Н аблюдателните потребители на Facebook са забелязали, че от доста време социалната мрежа има вградена функция за превод на статуси и публикувани текстове към снимки и клипове, както и коментарите под тях. Въпросният превод вече се извършва от изкуствения интелект и невронната мрежа Caffe2, съобщи Facebook в блога си.

Google създаде изкуствен интелект с въображение

През април т.г. Facebook направи Caffe2 отворена платформа, като продължава да я разработва активно. Тя вече се използва от Facebook за извършване на преводите на текстовете в социалната мрежа - процес, който компанията описва като "невронен машинен превод".

Изкуственият интелект скара Мъск и Зукърбърг

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

Системата автоматично превежда текстовете, като взима предвид контекст, жаргон, съкращения, правописни или случайни грешки. Досега Facebook превеждаше чрез сравняване на готови фрази и думи. Новият метод използва горните критерии и анализира всяка дума отделно, като всичко се извършва едновременно и в реално време. Алгоритмите вече извършват по над 4.5 млрд. превода дневно и 2000 различни посоки и комбинации.

Изкуственият интелект на Facebook си създаде свой език

Компютър победи най-добрия играч на най-сложната игра

Според Facebook технологията вече дава добри резултати и повишава качеството на превода средно с 11% за всички езици. Освен това тя разчита на невронна мрежа и може да се самообучава, като с времето ще става все по-прецизна. Внедрен е и метод за научаване на непознати думи чрез сравнението им в голяма база данни.

Caffe2 използва и много други подобрения. Сред тях е намаляване на общия брой думи чрез филтриране, подобрени модели на превод чрез използване на машинно обучение. Има и цялостни промени в Caffe2, които помагат на мрежата да работи по-оптимизирано и ефективно. Тук подобренията са 2.5 пъти, което позволява тя да бъде приложена за цялата социална мрежа.

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

Facebook допълва, че разработката е още в ранна фаза и има много място за развитие и подобрение. Следващите цели са още по-добро разбиране на контекста, включително чрез анализ на снимките към публикацията. Ще се работи и по повишаването на общото качество на преводите между конкретни двойки езици. Целта на компанията е да направи така, че хората да могат по-лесно да комуникират помежду си и да се разбират в социалната мрежа дори и да не знаят езици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@